EğitimTriatlon Nedir, Nasıl Yapılır? Triatlon Kuralları Nelerdir?

Triatlon Nedir, Nasıl Yapılır? Triatlon Kuralları Nelerdir?

10.03.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:

Triatlon bir spor dalı olarak tüm dünyada oldukça fazla sevilmektedir. Ancak özellikle ülkemizde çoğu kişi tarafından bilinen bir spor değildir. Bireysel olarak yapılan bu spor dalı insanların ilgisini çekmektedir. Triatlon nedir, nasıl yapılır? Triatlon kuralları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Triatlon Nedir, Nasıl Yapılır Triatlon Kuralları Nelerdir

Triatlon sporu kişisel olarak yapılan ve mücadele gerektiren bir spor türüdür. Bu spor oldukça yüksek performans ister. Triatlon ilk olarak 1977 yılında Amerika'da Hawaii adalarında yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise pek çok ülkede bu spor oldukça ilgi görmektedir.

Haberin Devamı

Triatlon Nedir, Nasıl Yapılır?

Triatlon sporu bireysel bir spordur. Kişilerin yüksek performans, dayanıklılık göstermesi gerekir. Sporcular yaş gruplarına göre gruplara ayrılmaktadır. Bu sporda zemin yapısı ve hava şartlarına göre mücadele oldukça yüksek olmaktadır. Adrenalinin yüksek olduğu bu spor günümüzde insanlar tarafından çok fazla ilgi görmektedir.

Bu spor ilk olarak Hawaii'de yapılmıştır. İlk defa Waikiki plajında yapılan bu spor deniz komandosu olan John Coklins ve arkadaşlarının girişimi ile ortaya çıkmıştır. Bu spor yüzme yarışı, Honolu maratonu ve bisiklet yarışı olmak üzere üç aşamada gerçekleşmiştir. İlk defa düzenlenen triatlon yarışına 15 kişi katılmış ve bu sporcuların 12 tanesi yarışı bitirmeyi başarmıştır. Yarışmanın birincisi de Gordon Haller olmuştur.

Haberin Devamı

Triatlon Kuralları Nelerdir?

Triatlon sporunda farklı üç branş birbiri ardınca yapılır. Bu brançlar yüzme, atletizm ve bisiklet yarışı şeklindedir.

Triatlon yarışında kişiler bireysel olarak yarışır. Bunun yanında hem süreye hem de birbirlerine karşı mücadele verirler.

Bu spor dalında yapıldığı bölgeye göre değişiklikler olabilmektedir.

Raftingin yapılmasına elverişli olduğu alanlarda yüzme yerine rafting yapılabilir. Kış sporlarının yapıldığı bölgelerde ise bisiklet yarışı yerine kayak yapılabilmektedir.

Triatlon yarışında öncelikle yüzme yarışı yapılmaktadır.

Yüzmenin ardından bisiklet parkuru başlar. Burada yarışmacıların hızlı olması oldukça önemlidir.

Sonrasında ise koşu ile yarışma bitirilmektedir.