EğitimTimpani Nedir, Nasıl Çalınır? Timpani Hangi Müzik Türlerinde Vardır?

Timpani Nedir, Nasıl Çalınır? Timpani Hangi Müzik Türlerinde Vardır?

16.03.2022 - 16:24 | Son Güncellenme:

Müziksel işlevlerine göre farklı alanlarda kullanılan çok sayıda müzik aleti bulunmaktadır. Birbirleriyle uyumlu hallerinin notaya dökülmesi ile insanları mest eden müzik aletleri bazı ortamlarda beraber kullanılmaktadır. Timpani bu anlamda ele alınması gereken bir müzik aleti olmaktadır. Peki, timpani nedir, nasıl çalınır? Timpani hangi müzik türlerinde vardır merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Timpani Nedir, Nasıl Çalınır Timpani Hangi Müzik Türlerinde Vardır

Timpani davulun bir çeşidi olarak belirtilmektedir. Vurmalı bir çalgı olan Timpani kelimesi İtalyanca kökenli olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Timpani Nedir, Nasıl Çalınır?

 Timpani, özellikle orkestralarda kullanılan davula çok benzeyen vurmalı çalgılar türünden olan bir müzik aletidir. 17. yüzyıldan beri orkestralarda kullanılan bu müzik aleti gövdesine gerilmiş olan bir derinin sıkıştırılıp gevşetilmesi ile farklı sesler çıkarmaktadır. Son zamanlarda yapılan modern Timpanilerde bu ayar ayak pedalı ile yapılmaktadır. Timpani davulunu yapmak oldukça zor olmaktadır. Gergin büyük bir kase görünümünde olan Timpani genellikle bakırdan üretilmektedir. Alt kısmında ise sesin yayılmasını sağlayan bir delik bulunmaktadır.

 Timpani Hangi Müzik Türlerinde Vardır?

 Timpani özellikle orkestralarda kullanılmakla birlikte membranofon ailesine ait olan davul benzeri bir çalgı olarak ifade edilmektedir. İkili ya da dörtlü olarak kullanıldığı görülen bu çalgı aleti eskiden askeri bandolarda kullanılmaktaydı. Klasik batı müziği orkestralarında kullanılan Timpaniye konserlerde, bandolarda ve rock müziklerinde dahi rahatlıkla rastlanılmaktadır. Timpani günümüzde kullanım alanı genişleyen bir müzik aleti olmaktadır.