EğitimTEOG maratonu bugün başladı

TEOG maratonu bugün başladı

26.04.2016 - 09:44 | Son Güncellenme:

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem sınavları bugün başladı. 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci en iyi lise için ter döktü. Sınavlar yurt içinde 970, yurt dışında ise 15 merkezde gerçekleştiriliyor. İşte TEOG ile ilgili tüm detaylar ve yeni gelişmeler...

TEOG maratonu bugün başladı

TEOG maratonunda zorlu gün geldi çattı. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk oturumu başladı. 1 milyon 167 bin 854 öğrenci bugün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, yarın ise Fen ve Teknoloji, İnkîlap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Haberin Devamı

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

Öğrenciler, bugünkü birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava giriyor. İki gün sürecek sınavda oturumlar 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir dersin test süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Haberin Devamı

Öğrencilerin bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava girmeleri yasaklandığından, bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

Öğrenciler yarınki ikinci oturumda, fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecekler.

Azınlıklara özel soru

Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci için de özel din sorusu hazırlandı. Mazeret sınavları 14-15 Mayıs’ta yapılacak, sonuçlar ise Haziran’da açıklanacak.

Takıldığınız soruda zaman harcamayın

Her soru için ortalama cevaplama süresi 2 dakika olarak belirlendi. Eğitimcilere göre bu yeterli bir süre. Uzmanlar uyarıyor, çözemediğiniz soruya 2 dakikadan fazla zaman ayırmamalısınız. Eğer soruyu çözmek zaman alırsa yanına işaret koyarak diğer sorulara geçebilir ve test kitapçığını tamamladıktan sonra yapamadığınız bu sorulara geri dönebilirsiniz.

29 NİSAN TATİL Mİ?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları başladı. “Cuma günü tatil olacak mı?” sorusunu gündeme getirdi. TEOG ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan’da yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, şu an için 29 Nisan Cuma tatil değil. Olağanüstü haller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıf öğrencileri kendi okulunda sınava girecek. Sınavın olduğu okullarda o günlerde ders işlenmeyecek.

Haberin Devamı

10 BİN ÖĞRENCİ TEK KİŞİLİK SINIFTA GİRECEK

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

EN ÇOK SORU NEREDEN GELECEK?
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin katıldığı bir televizyon programında "Bu sınavda ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından da soru gelecek" ifadelerini kullandı.

HANGİ GÜN HANGİ DERS?

Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her 2 gün yapılacak oturum için saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Haberin Devamı

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklar. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak. TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, haziran içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.

SINAV SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

*Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır.

*Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

*Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır.

*Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

*Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı; [(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

*8’inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.

*Soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.

TEOG NEDİR?
Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sınavı(TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır. Öğrenciler TEOG'da, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava tabi tutulmaktadır. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. İki yıldır TEOG sınavlarındaki soruları, değişik illerdeki devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Bu yılın sorularını 83 öğretmenler hazırladı.

BU YIL TEOG EK PUANI KİMLER ALIYOR?

Peki bu yıl TEOG 'a giren öğrenciler ek puan nerelerden alabiliyor, nelere ek puan veriliyor?
Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yönergesine göre 2015-2016 eğitim yılında puan teşviki verilecek öğrencilerde TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olma şartı aranıyor. Buna göre ek puanlar TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilim ve matematik olimpiyatlarına katılarak Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etme başarısı elde eden öğrencilere verilecek. Olimpiyatlarda birinci olarak altın madalya alan öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı’na (YBP), YBP’nin yüzde 10’u kadar ek puan ilave edilecek. Olimpiyatlarda ikinci olanların YBP’sine %9, üçüncü olanın YBP’sine %8, dereceye girmeyen ama uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden öğrencilere de %7’lik ilaveler yapılacak. Hem bilim hem de matematik olimpiyatında başarılı olan öğrencinin iki derecesinden yüksek olanının tamamı, diğerinin de yarısı YBP’sine eklenecek.

TEOG ÖNCESİ DERİN NEFES ALIP VERİN

TEOG sınavına az bir zaman kala öğrencileri ve velileri heyecan sarmaya başladı. Öğrencilerin geleceğini etkileyecek olan sınav için son hazırlıklar yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2.Dönem Temel Öğretimden Ortaokula Geçiş Sınavı 27 – 28 Nisan Çarşamba ve Perşembe günleri gerçekleşecek. Yaklaşık 1,2 milyon öğrencinin gireceği sınavla ilgili Açı Eğitim Kurumları uzmanları çok işlemli matematik, grafikli fen soruları ve paragraf içeren Türkçe sorularına dikkat çekti.

Milyonlarca öğrencinin ve velinin heyecanla beklediği TEOG sınav zamanı geldi. Bir milyonun üzerinde 8.sınıf öğrencisi 27 – 28 Nisan tarihlerinde Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek. Haziran ayında açıklanması beklenen sınavın mazeret sınavları 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Peki, sınav öncesi tedirginliği ve heyecanı azaltmak, sınav esnasında başarıyı artırmak için neler yapılmalı? Bu konuda Açı Etüt Eğitim Merkezi TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Her soru İçin 2 Dakika Zamanınız Var
Sınav için şimdiye kadar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan öğrencilerin kendilerini sürekli olarak olumlu anlamda telkin etmeleri gerektiğini söyleyen Açı Etüt Eğitim Merkezi TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy, ‘’Çoğu öğrencide heyecan sınavın hemen öncesinde yerini kaygıya bırakıyor. Böyle bir durumda rahatlamak için birkaç kez derin nefes alıp verin. Zamanınızı etkili bir şekilde kullanabilmek için sınav sorularına çabucak göz atın. Acele etmeden hızınızı kendinize göre ayarlayarak sorunun tamamını okuyun ve her soru için 2 dakikanız olduğu için tek bir soruda çok fazla zaman harcamamaya çalışın’’ dedi.

TEOG’da Yanlışlar Doğruları Götürmüyor
Özaksoy TEOG’da 3 yanlışın bir doğruyu götürmediğinin altını çizdi: ‘’Yanlışlar doğruları etkilemediği için emin olmadığınız sorularda mümkün olduğunca iki şıkka indirerek yanıtlamaya çalışın. Öğrenciler bazen uzun paragraf sorularını okumaktan sıkılıyor ve dikkatleri dağılıyor. Bu da sorunun hatalı yanıtlanmasına neden oluyor. Bu nedenle paragraf içeren sorularda önce soru kökünü okumak öğrenciye zaman kazandırabilir ve doğru cevabı bulmasını kolaylaştırır.

Otuz dakikalık sınav aralarında biten sınavla ilgili yorumlar yapmayın bu sizleri gireceğiniz bir sonraki sınav için olumsuz etkileyebilir.’’