30.06.2015 - 08:34 | Son Güncellenme:
TEOG kapsamında, muafiyet başvuruları sisteme geç girilen 519 öğrencinin yeniden hesaplanan puanları e-okuldan açıklandı. Peki TEOG tercihleri nasıl yapılır?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyet başvuruları sisteme geç girilen 519 öğrencinin yeniden hesaplanan puanları "e-okuldan" açıklandı. Puanların yeniden hesaplanmasının, diğer 1 milyon 287 bin 428 öğrencinin yüzdelik dilimlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadığı bildirildi.
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, TEOG kapsamında hesaplanan Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) 29 Haziran'da ilan edildiğini anımsatıldı.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden bazı öğrencilerin muafiyetlerinin dikkate alınmadığına dair dilekçelerin Bakanlığa ulaştığı ve bunun üzerine Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili inceleme ve araştırmalarını yaptığı ifade edilen açıklamada, 1982 Anayasasının 24. maddesi gereğince din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer aldığı belirtildi.
Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının talebi üzerine, 9 Temmuz 1990'da Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığının "T.C uyruklu Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla" din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmaları yönünde bir karar alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu karar üzerine ülkemizde resmi ve özel okullarda bu koşulları taşıyan öğrencilerin kendilerinin veya velilerinin yazılı başvuruları ile muafiyet işlemleri uygulanmaya başlamıştır.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş kapsamında yapılan ortak sınavlara ilişkin olarak da Bakanlığımız 10 Ekim 2014 tarihine kadar sınavlara girecek öğrencilere ilişkin 'e-okul' girişlerinin yapılmasını okullardan talep etmiştir. Bu talebe binaen uygun biçimde girişi yapılan öğrencilerin YEP puanları 29 Haziran 2015 tarihinde ilan edilmişti acak 519 öğrencimizin muafiyet talepleri, kendilerinden kaynaklanan geç başvuru ya da okullarında başvuruların geç işleme konulması sebebiyle 'e-okul' sistemine yansıtılmamış ve bu nedenle muafiyet işlemleri yapılamamıştır. Bakanlığımıza ulaşan dilekçeler üzerine yapılan araştırma sonucunda bu öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına muafiyet başvuruları sisteme geç girilen bu öğrencilerin puanları yeniden hesaplanarak 'e-okul' üzerinden sisteme yüklenmiş ve saat 21.00 itibarıyla öğrencilerin bilgisine açıldı. 519 öğrencinin puanlarının yeniden hesaplanması, diğer 1 milyon 287 bin 428 öğrencimizin yüzdelik dilimlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır."
TEOG YEP PUANLARI AÇIKLANDI
TEOG sınavına giren öğrencilerinin heyecanlı bekleyişi sona erdi. İngilizce sınavındaki bir sorunun mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine, TEOG 2015 YEP puanları 24 Haziran’da açıklanamamıştı. Yeniden hesaplanan ve yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin beklediği puanlar ise 29 Haziran Pazartesi günü saat 9.00'da açıklandı. Puanlar ile birlikte okul kontenjanları ve taban-tavan puanları da ilan edilecek.
Yerleştirme sonuçları http://teog2015.meb.gov.tr/ internet adresinden öğrencilerin TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.
KAYITTA SARKMA OLMAYACAK
Açıklamanın gecikmesi, kayıt takvimini sarkıtmayacak. Sadece özel okulların kayıt süresi kısalacak. 24 Haziran - 5 Temmuz arasında yapılması planlanan özel okul kayıtları, 29 Haziran - 5 Temmuz arasında tamamlanacak.
Özel okul kaydı yaptıran öğrenciler devlet okullarını tercih hakkını kaybedecek. 6 Temmuz - 16 Temmuz tarihleri arasında ise, devlet okulları için tercihler alınacak.
Öğrencilere 25 okul tercih etme hakkı verilecek. Yedek yerleştirme yapılmayacak.
Tercih başvurusunda bulunmayan veya hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler otomatik olarak açık öğretim kurumlarına kaydedilecek.
Yerleştirme sonuçlarıysa, 14 Ağustos'ta açıklanacak.
TEOG TERCİH İŞLEMLERİ 6 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR
Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalıdır ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmelidir. 24 Haziran - 05 Temmuz 2015 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem yerleştirmeye esas nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecektir. TEOG tercih işlemleri için e-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonları görülecektir. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyecektir. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
TEOG LİSE NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK?
TEOG yerleştirmesine esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. TEOG sonuçlarına göre yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek. Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.
YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI (YEP) NEDİR?
Yeni sistemde, öğrencilerin sınavla kayıt yaptırılan okullara girebilmeleri için kullanılacak puana Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) denilmektedir. YEP, okul notlarının ağırlıklı ortalaması ve Merkezi Sınav Puanlarının birleştirmesiyle oluşur. Merkezi Sınav Puanı 700’lük sisteme dönüştürülür, 6ncı, 7nci ve 8inci sınıfların Yıl Sonu Başarı Puanları ile toplanarak ikiye bölünür. Kısaca; tüm notları 100 olan bir öğrenci için 300 puan okuldan, merkezi sınavlarda tüm soruları doğru cevaplamışsa 700 puan sınavlardan geliri ve toplam 1000 puan ikiye bölündüğünde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) 500 olarak bulunur. Sonuç olarak, tüm öğrenciler için YEP puanı 500 üzerinden hesaplanacak ve bu puanın %30’u okuldan, %70’İ merkezi sınavlardan gelecektir.
KAYIT SÜRECI
Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih ve yerleştirme süreçlerini 3 ana dönem olarak belirledi.
1) Özel okullara ön kayıt dönemi: Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre, belirlediği puan türü ya da YEP kullanarak yapan okulları tercih edecekler bu haftayı iyi değerlendirmeli. Öğrenciler bu dönem içinde puanının yettiği birden fazla okula ön kayıt başvurusu yapabilir. Ancak birden fazla okula kayıt hakkı kazandığında sadece bir okula kesin kayıt yaptırabilirler. Bir okula kayıt hakkı kazandığında hedefinde olan diğer okullara da puanı yetiyorsa ön kayıt başvurusu yapma şansı var.
2) Devlet okullarına kayıt dönemi: Merkezi yerleştirmeye dâhil olan okulların YEP’e göre yerleştirmesinin yapıldığı ve Temmuz 2015 tercih dönemi ile başlayan, 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile son bulan merkezi yerleştirme dönemini kapsıyor. Merkezi yerleştirmeye dâhil olan bazı özel okullar da var. Ancak, tüm devlet okullarının merkezi yerleştirmesi bu dönemde yapılıyor. Velilerin 25 tercih hakkı var. İstenilen sayıda tercih yapılabilir. Sadece tercih yapmış olmak ve listeyi doldurmak için istenmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilim ile okulların taban puan ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı. Öğrenciler, puanlarından 3-5 puan daha yüksek 2-3 okul tercihini de listesine alabilir.
3) Nakil dönemi: Devletten devlete, devletten özele, özelden devlete, özelden özele okul değişikliklerinin yapılabileceği dönemi kapsıyor. Nakil başvuruları yine merkezi olacak ve öğrencilerin üç tercih hakkı bulunuyor. Devlet okullarına nakil başvurusu yaparken tercih edilecek okulların kontenjan boşluğuna bakılmaksızın, boş kontenjanı olmayan okullar da tercih edilebiliyor. Özel okullara geçişlerde ise yine bireysel başvuru yapmak gerekiyor. Bunun için de öncelikle başvurulacak özel okulun boş kontenjanının olması ve açıkladığı taban puana eşit ya da daha büyük puana sahip olmak gerekiyor.