28.03.2021 - 03:42 | Son Güncellenme:
Tarih, zaman içerisinde meydana gelen gelişimleri ve değişimleri gözlemleyen ve ifade eden aynı zamanda insanların faaliyetlerine göre meydana gelen eserler olarak ifade edilebilir. Tarih kelime anlamı olarak bir olayın gününü, ayını ve yılını bildirmekte olan bir söz veya sayı olarak açıklanabilmektedir.
Tarihin Konusu Nedir?
Tarih genel olarak belirli bir olayın zamanını ve ne şekilde olduğunu belirli kanıtlara dayalı olarak ifade etmekte olan bir bilimdir. Tarih, geçmişte yaşamakta olan insanların birbirleriyle olan ilişkilerini ve her türlü faaliyetlerini yer ve zaman bildirmek kaydıyla aynı zamanda da neden ve sonuç ilişkisi kurarak belirli kaynaklara dayalı olarak incelemekte olan bir bilim dalı olarak ifade edilebilir.
Örnekler ile Tarihin Konusu ve Özellikleri Nelerdir?
Bir olayın tarih biliminin konusu olabilmesi için tarafsız olması gerekmektedir. Aynı zamanda bir olayın tarihin konusu olabilmesi için üzerinden belirli bir zamanının geçmesi gerekmektedir. Tarihi olaylar üzerinde deney ve gözlem yapılması mümkün olmamaktadır. Önceden yaşanmış olan tarihi olayların tekrarlanması mümkün değildir. Tarihi olaylar belirli bir sebep sonuç ilişkisine bağlı olarak meydana gelirler. Tarihi olaylarda deney ve gözlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Tarihi olaylara örnek olarak; Anadolu'nun Fethi, İstanbul'un Fethi, Kavimler Göçü, Osmanlı Devletinin Kuruluşu, Türk Devleti'nin Kuruluşu ve benzeri şekillerde ifade edilebilir. Tarihi olayların hepsi kendisine özgü ve bir tane olarak ifade edilebilir.