EğitimSünnet-İ Müekkede Nedir? Müekked Sünnet Örnekleri Nelerdir?

Sünnet-İ Müekkede Nedir? Müekked Sünnet Örnekleri Nelerdir?

11.04.2022 - 16:32 | Son Güncellenme:

Sünnet kelimesinin sözlük anlamı uyulması gereken kurallar ve kanunlardır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde geçen Sünnetullah ise Allah'ın yeryüzündeki yasaları anlamına gelir. Bu yasalar, hem dünyada yaşamın oluşması için hem de insanın hayatını devam ettirmesi için zorunludur. Sünnet-i müekkedenin ne anlama geldiğini örneklerle derledik.

Sünnet-İ Müekkede Nedir Müekked Sünnet Örnekleri Nelerdir

Sünnet-i gayr-i müekked, Hz. Muhammed'in sadece bazı zamanlarda yaptığı şeyler için kullanılan bir terimdir. Sünnet-i hüda adıyla da bilinen bu ameller, Müslümanlar için zorunlu değildir. Ancak diğer sünnetler gibi yapılmasında fayda vardır.

Sünnet-i Müekkede Nedir?

Her Müslümanın Allah'ın emir ve yasaklarına uyup salih ameller işlemesi için faydalanabileceği üç temel kaynak vardır. Bu kaynaklardan ilki Kuran'ı Kerim'dir. Tırmızi ve Buhari gibi büyük İslam alimleri tarafından aktarılan peygamber efendimizin sözlerine hadis denir. Hadisler de, her müminin mutlaka faydalanması gereken temel kaynaklar arasında yer alır.

Üçüncü ve son kaynak ise sünnettir. Peygamber efendimizin yaşam biçimine, davranışlarına ve amellerine sünnet denir.

Peygamber efendimizin, savaşta olmadığı zamanlarda, sürekli yaptığı şeylere Sünnet-i Müekkede denir. Diğer sünnetler gibi sünnet-i müekkede de farz veya vacip değildir. Ancak bu sünnetlerin yapılması, kulun haram şeylerden kaçınmasına ve imanının tazelenmesine vesile olur. Bu nedenle imkanlar elverdiğince, Hz. Muhammed'in sık sık yaptığı amelleri yapmalıyız.

Sünnet-i Müekked Örnekleri Nelerdir?

1- Yatsı Namazının Son Sünneti

Yatsı namazı 13 rekattır. İlk sünnetlerden sonra 4 rekat farz kılınır. Daha sonra gelen 2 rekat sünnet ise sünnet-i müekkeddir.

2- Misvak Kullanmak:

Başta misvak kullanmak üzere temizlik ile ilgili tüm ameller sünnet-i müekkedler arasında yer alır. Çünkü temizlik imanın şartlarından biridir.

3- Cemaatle Namaz Kılmak:

Cemaatle birlikte namaz kılmak Müslümanların arasındaki birlik beraberliği güçlendirir.