03.06.2021 - 05:00 | Son Güncellenme:
Sud kostik, kimyasal bir biçimde elde edilen maddedir ve kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle temizlik ve hijyen kapsamında sık sık sud kostik maddesinden yararlanılır. Sud kostik ürünlerin; boncuk kostik, potas kostik veya payet kostik gibi çok çeşitlilik gösteren şekillerinin varlığı söz konusu olmaktadır.
Sud Kostik Nedir?
Sodyum hidroksit, kostik veya kostik soda şeklinde de bilinir. NaOH formülüne sahip olan ve organik olmayan bir bileşiktir. Sodyum katyonları Na⁺ şeklindedir ve hidroksit anyonları ise OH⁻ içermekte olan beyaz renge sahip katı yapılı bir iyonik bileşiktir.
Sud Kostik Hangi Alanlarda Kullanılır?
Elde edilmesi bir hayli kolay olan sud kostik, endüstriyel alanların içerisinde pek çok amaçla kullanılır. Endüstriyel olarak en fazla kullanılan bileşikler arasında ilk sırada yer alır. Suyun dezenfekte edilmesi işleminde, alüminyumun üretilmesinde, kağıt üretim tesislerinin içerisinde, sabun yapımında, evlerde kullanılan lavabo açıcılarında sud kostik maddesi sıklıkla kullanılır.
Sud Kostik Ne İşe Yarar?
Endüstriyel pek çok malzemenin yapımında sıklıkla kullanılmakta olan sud kostik, yağ tepkimesi sebebi ile sabun, gliserin ve deterjan yapabilmek için de kullanılır. Genel olarak lavabolarda ve kanalizasyonların içerisinde tıkanıklıkları açmak, temizlemek ya da kötü kokuyu ortadan kaldırmak için kullanılmakta olan bu madde, oldukça iyi bir dezenfektan niteliğine sahiptir.
Sud Kostik Asit Midir Baz mıdır?
Sud kostik su içerisine atıldığı süreçte OH- ve Na+ iyonlarını suya bırakır. OH- bırakmasından dolayı baz yapısına sahip olacaktır. Sud kostik 7'den büyük olan pH değeri alır.
Sud Kostik Maddesinin pH Değeri Kaçtır?
Sodyum hidroksit, bir başka ifade ile sud kostik 13.5 pH değerine sahiptir ve bazik özellikler taşır.
Sud Kostik Zararlı mıdır?
Kostik çözeltisi yüksek oranda yakıcılık özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı zararlı bir yapıyı oluşturur. Aynı zamanda çevre de ciddi oranlarda zehirli buhar yayarak doğayı olumsuz yönde etkiler.