SözlükMücavir Alan Ne Demek, Ne İşe Yarar? Mücavir Alan Neresidir?

Mücavir Alan Ne Demek, Ne İşe Yarar? Mücavir Alan Neresidir?

26.07.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:

Mücavir alan olarak bilinen kavrama göre o yerin belediye sınırları dışında olması gerekir. Bu yüzden mücavir alan olarak bilinen yerlerin belediye sınırları içinde olmadıkları bilinmektedir. Ayrıca bu yerlerin belediye mesuliyetinde oldukları dikkat çekmektedir. Buda belediye sınırları çevresinde çarpık yapılaşmayı önler. İşte, tüm merak edilen detaylar.

Mücavir Alan Ne Demek, Ne İşe Yarar Mücavir Alan Neresidir

Mücavir alana birçok yerde denk gelmek mümkündür. Özellikle birçok insan bu kelimeyi duysa da anlamını bilmeyebilir. Buna göre mücavir alanın belediye sınırları dışında olduğu dikkat çeker. Ancak imar mevzuatı bakımından bu yerlerin tüm kontrolleri belediyelerde olur.

Haberin Devamı

Mücavir Alan Ne Demek, Ne İşe Yarar?

Mücavir alan, belediye sınırları dışında bulunan ve plansız yapılaşmayı önlemek için yapılan yerleri ifade eder. Belediye, köy ve buna benzer yerlerin sınırlarının idari sınır olduğu bilinmektedir. Ancak mücavir alanda böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü mücavir alan için idari sınır yoktur. 

Mücavir alan olduğu için belediyenin yakın çevresindeki imar faaliyetleri kontrol altındadır. Bundan dolayı ranta veya plansız yapılaşmanın önüne geçilir. Bunun için mücavir alanın oldukça çok işe yaradığı bilinmektedir. 

Mücavir Alan Neresidir?

Mücavir alan, bir belediye sınırları dışında bulunan fakat imar mevzuatına göre bu belediyenin sorumluluğunda bulunan toprakları ifade etmektedir. Buralar belediye için oldukça önemlidir. Özellikle kaçak yapılaşma bu sayede kolayca önlenir. Buda belediyenin yararına olan bir durumu ifade ederek dikkat çeker.