SözlükMancınık Nedir, Ne İşe Yarar? Mancınak Sistemi Nasıl Çalışır?

Mancınık Nedir, Ne İşe Yarar? Mancınak Sistemi Nasıl Çalışır?

26.07.2022 - 13:44 | Son Güncellenme:

Mancınık kelimesi birçok yerde karşımıza çıkan bir kavramdır. Mancınığın farklı bir sistemi olduğu için çalışması aktif şekilde olmaktadır. Yani mancınık sistemi belirli bir düzende hareket etmektedir. Mancınık sisteminde yay sistemi bulunur ve bunun sayesinde uzağa atış yapmak mümkündür. Yani mancınık sistemi bir savaş aleti olarak kullanılmıştır. İşte, merak edilenleri sizler için derledik.

Mancınık Nedir, Ne İşe Yarar Mancınak Sistemi Nasıl Çalışır

Mancınık sistemi eski yıllarda sıkça karşılaşılan bir savaş aleti olmuştur. Hatta mancınık sistemine sahip olan toplumlar çoğu savaşta başarılı olmaya kolayca adım atmışlardır.

Haberin Devamı

Mancınık Nedir, Ne İşe Yarar? 

Mancınık, Orta Çağ'ın en önemli savaş aleti olarak bilinir. Hatta dönemlerin çoğunda mancınık avantajı ile başarılı olunduğu görülmüştür. Mancınıklar fizik ve tasarım olarak ustalık ister. Bunun için mancınığın mantıken son derece faydalı bir savaş aleti olarak dikkat çekmiştir.

Mancınık savaşlarda uzağa atış yapmakta kullanılan bir alettir. Özellikle kalelere ve surlara zarar vermek için mancınıktan yararlanılmıştır. 

Mancınık Sistemi Nasıl Çalışır?

Mancınık sisteminin çalışması için belirli düzenek lazımdır. Bu düzeneğin yere sağlam basması gerekir. Ayrıca herhangi bir mermiyi uzağa atmak için atış haznesi bulunur. Tabi bu mermiler büyük toplar gibi yıkıcı özellikleri olan cephanelerdi. Bundan dolayı kaldıraç sistemi ile atış yapılacak mesafe ayarlanır ve ateşleme yapılır.

Haberin Devamı

 Mancınık sistemi ile önemli faydalar elde edilir. Bunun neticesinde yüksek duvarlı kaleleri yıkmak bile mümkündür. Zaten bu yüzden mancınık günümüzde bile merak edilen bir alet olmayı başarmıştır.