SözlükKatsayı Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Katsayı Nasıl Hesaplanır?

Katsayı Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Katsayı Nasıl Hesaplanır?

11.04.2022 - 15:51 | Son Güncellenme:

Sayısal alanda sıklıkla kullanılan katsayı kelimesi birçok soru ve problemlerde karşımıza çıkmaktadır. Katsayılar matematik alanında başarılı olabilmek için iyi kavramak gereken konulardan biridir. Özellikle öğrencilerinin araştırdığı Katsayı konusunun önemli bir yeri vardır. Peki, Katsayı nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Katsayı nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Katsayı Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Katsayı Nasıl Hesaplanır

Katsayı, Türkçe kökenli bir sözcüktür. Özellikle Matematik ve fizik alanlarında geçmektedir. Ayrıca katsayı bir yasayı anlatmakta olan formülün yazılışında yer alır.

Haberin Devamı

Katsayı Nedir? 

Katsayı matematik ve fizik alanında kullanılır. Bu kapsamda katsayı polinom şeklindeki ifadelerde bir terimin serisindeki çarpma faktörü olarak ifade edilir. Katsayı bir sayı olarak kullanılabilir. Ayrıca bir ifade de yer alan herhangi bir değişken de olabilmektedir. Örneğin 5a teriminde 5 sayısının a sembolü şeklinde ifade edilir.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Katsayı kelimesi sayısal alanda sıklıkla kullanılan kelimelerden birdir. Katsayı kelimesinin TDK sözlük anlamı ise şu şekildedir:

 - Bir nicelik için kaç katı alındığını belirten sayı ya da emsal

 - Cisimlerin fiziksel özelliklerini gösteren değişmez büyüklükler

 - Bir yasayı tanımlayan formülün yazılışında bulunan, değişmeyen sayı

Haberin Devamı

Katsayı Nasıl Hesaplanır? 

Katsayı hesaplaması alanlarına göre değişkenlik gösterir. Ancak en sade anlatımı ile katsayı toplamını hesaplamak için verilen ifadelerde bulunan x sembolü yerine 1 rakamı yazılarak daha kısa yoldan katsayı toplamı bulunur. Örneğin 3x²−2x+6 işleminde x yerine 1 yazıldığında işlem 3-2+2+4 halini alır. Bu işlemler sonucunda da 7 çıkar. Bu rakam ifadenin katsayı toplamı olarak geçmektedir.