EğitimSovtaj Nedir, Hangi Durumlarda Devreye Girer? Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Sovtaj Nedir, Hangi Durumlarda Devreye Girer? Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

01.04.2021 - 01:51 | Son Güncellenme:

Sigortacılık şirketlerinin görevlerini icrası esnasında bir takım terimler kullanılmaktadır. Bu terimler arasında sayılan sovtaj hasar gören mallarda ortaya çıkan bir durum olarak bilinmektedir. Peki, sovtaj ne demektir? Hangi durumlarda ortaya çıkmaktadır? Bu terim sigortacıyı mı yoksa sigortalıyı mı ilgilendirmektedir? Sovtaj hangi araçlarda geçerli olmaktadır? İşte, sovtaj ifadesinin tanımı ile hangi durumlarda ortaya çıktığı hakkında bilgiler.

Sovtaj Nedir, Hangi Durumlarda Devreye Girer Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır

 Sigortacılar yaptıkları işler esnasında bazı hususları kendilerine gelir olarak kaydını yapmaktadır. Sovtaj terimi de bu gibi bir durumda ortaya çıkmakta olan ifadedir. Ekspertiz raporlarında kullanılamaz yani bilinen ifadesi ile "pert" olması durumunda bu ifade ortaya çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Sovtaj Nedir, Hangi Durumlarda Devreye Girer?

 Bir kaza veya hasar sonucunda, hasar görmüş olan malın, hasarlı olmayan bölümlerinin sigortacı tarafından alınarak gelir kaydedilmesine sovtaj adı verilmektedir. Bazı durumlarda da hasar olmayan bölümlerin sigortalıya bırakılması ile şirket tarafından ödenecek olan tazminatta düşüklüğe gidilmesi sovtaj olarak isimlendirilir.

 Bu ifade özel olarak yapılmakta olan kasko poliçelerinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. İlgili şirketler kaza sonrası geride kalan malı kendi eliyle ya da vekalet sistemi ile satışını yaparak maddi kazanç elde edebilir. Bu kazancı tazminat ödemesinde de kullanabilir.

 Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

 Sovtaj bedelinin hesaplanması ile ilgili olarak herhangi bir kaza sonrasın araçla ilgili eksper raporu istenir. Gelecek eksper raporunun aracın kullanılamaz durumda olması raporlanır ise sigorta aracın rayiç bedelini sigortalıya öder. Bu işlem soncunda kazalı olan araç sigortacıya kalır. Yani aracın kullanım ve satış hakkı sigorta şirketine geçmiş olur.

Haberin Devamı

 Sigorta şirketinin ise bu aracın satışı ile birlikte kazandığı gelir, sovtaj bedeli ile gelir kaydedilir. Aslında bir bakıma sigorta şirketi tazminat üzerinden kâr elde etmiş olur. Böylece ülke ekonomisine bu kazalı aracın dolaylı olarak kazandırılması sağlanmış olur.