EğitimSosyal Etki Nedir? Kısaca Sosyal Etki Türleri Nelerdir?

Sosyal Etki Nedir? Kısaca Sosyal Etki Türleri Nelerdir?

09.06.2021 - 02:17 | Son Güncellenme:

İnsanın toplumsal ilişkilerini düzenleyen ve davranışlarına yön veren her türlü etkiye sosyal etki adı verilir. Okul, iş yeri ve diğer kamusal alanlarda insanların birbirleriyle kurdukları iletişim toplumsal kurallara göre şekillenir. Ekip çalışması, itaatkar davranış modelleri ve aile ilişkileri de sosyal etkinin bir parçasıdır. Sosyal etki nedir ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sosyal Etki Nedir Kısaca Sosyal Etki Türleri Nelerdir


Sosyolojik bir terim olan sosyal etki birçok davranış kalıbının ve rol modelin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu teoriye göre ekonomik özgürlüğünü elinde bulunduran bireyler sosyal etkiye daha az maruz kalırlar. Bunun nedeni sosyal statünün kişiye kazandırdığı ayrıcalıklar ve özgüvendir.

Sosyal Etki Nedir?

Toplumsal grupların bireyin davranışlarını olumlu ya da olumsuz yönde değiştirmesine sosyal etki denir. Toplumsal kurallar, gelenekler, adetler ve çeşitli yaptırımlar, kişinin toplum içerisindeki davranışlarını belirleyen yegane ölçütlerdir. Bunun dışında zorunlu olarak kurulan iletişimlerde, alt üst ilişkisi, dayatmalar ve yasaklar da kişilerin sosyal yaşantısını etkiler.

Amerikalı psikolog, Stanley Milgram'ın gerçekleştirdiği itaat deneyi, sosyal etkinin olumsuz yönlerini göstermektedir. Kişi, bu etkiye bağlı olarak üzerinde baskı hissedebilir ve yapmak istediği şeyler yapabilir. Stanley Milgram'a göre sosyal etkiyi belirleyen en temel dürtü itaattir.

Kısaca Sosyal Etki Türleri Nelerdir?

Uyma

İtaat ve zorunluluk olarak da tanımlanan uyma davranışlarında toplumsal dayatmalar ve kurallar belirleyici rol oynar.

Örnekler:

1- Öğrencilerin okulun kılık kıyafet yönetmeliğine göre giyinmesi.
2- Ortak kullanım alanlarında hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi

İçselleştirme

Kişinin hedeflerini gerçekleştirmek ve içinde bulunduğu grup tarafından kabul edilmek için, belli başlı kuralları ve davranış modellerini benimsemesine içselleştirme adı verilir.

Örnek:

Yeni bir işe başlamış olan bireyin iş yerindeki ''jargonu'' benimseyip ona göre konuşmaya başlamış.

 

KEŞFETYENİ
Survivor'dan elenen Pınar'ın eşinden aşk dolu paylaşım
Survivor'dan elenen Pınar'ın eşinden aşk dolu paylaşım

Cadde | 26.04.2025 - 08:44

Survivor Pınar'ın müzisyen eşi Erhan Seçkin'den aşk dolu bir paylaşım geldi.

Yazarlar