08.06.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:
Damar içinde meydana gelen basınç, kan basıncı olarak isimlendirilmektedir. Bu basınç organların iyi bir şekilde beslenmesi ve yaşamsal fonksiyonların devam etmesi amacıyla oldukça önemlidir. Kalbin toplamda 4 tane odacığı bulunur. Bu organ vücut içinde bulunan yaklaşık 5 litre kanın vücuda pompalanması için hiç durmadan çalışır.
Sistolik Kan Basıncı Nedir?
İnsan vücudundaki kan basıncı değeri bar ile ifade edilir. Kan basıncı sistolik ve diastolik olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Sistolik kan basıncı, kalbin kasılarak kanı damarlara yollaması ile meydana gelen basınca verilen isimdir. Diastolik kan basıncı ise, kalbin gevşemesi sonrası hala damarlarda bulunan kan basıncına verilen isimdir.
Sistolik kan basıncı yüksek tansiyon ismi ile de bilinmektedir. Diastolik kan basıncı ise düşük tansiyon ismi ile bilinmektedir. 18 yaşın üzerinde olan bireylerde sistolik kan basıncının en fazla 120 MM/HG olması gerekmektedir. Diastolik kan basıncının ise en yüksek 80 MM/HG olması gerekmektedir. Hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncı değerleri normalden çok daha yüksek olmaktadır.
Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Bar değerinin yükselmesinin nedenleri şu şekildedir;
Şeker hastalığı
Çok fazla tuz tüketimi
Kafa içi basıncın fazla olması
Alkol ve sigara tüketimi
Kolesterol yüksekliği
Aort damarının kalpten çıkan kısmının dar olması
Fazla kilo
Crohn be Cushing hastalığı
Kan basıncının düşük olması nedenler şu şekildedir;
Vücuttaki su kaybının fazla olması
Yetersiz beslenme
Yanık
Gebelik
Kalp yetmezliği ve ana atardamarın kalpten çıktığı kısmın dar olması
Bacak varisleri
Sepsis enfeksiyon rahatsızlığı