29.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:
Sinopsis terimi sinema ve televizyon bölümünde sıklıkla kullanılan bir yazım yöntemidir. Sinopsis senaryo yazımında kullanılan resmi bir format olarak bilinir. Çoğunlukla sinema ve televizyon alanında yazıların bu formatta yazılması istenmektedir.
Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?
Sinopsis terimi, geniş zaman kipi ile yazılan senaryo özetlerine verilen isimdir. Ancak bu tanım sinopsis terimi için yeterli bir terim değildir. Bunun sebebi de sinopsis yazarken amaç sadece senaryonun özetinin hazırlanması değildir. Bu da sinopsisin anlamlarının genişlemesine sebebiyet vermektedir.
3 farklı sinopsis çeşidi vardır. Bunlar;
Senaryo taslak halindeyken yazılır. Hikayenin kısa özeti taslak halinde yazılmaktadır. Bu sinopsis çeşidini senarist arkadaşları ya da kendisi için kullanmaktadır.
Bir diğeri DVD'lerin arkasında da olan senaryonun tanıtımı amacı ile yazılan sinopsistir.
Üçüncü sinopsis ise senaryonun geliştirilmesi için proje aşamasında kullanılmakta olan ve çeşitli sponsorlar ile fonlara başvurmak amacı ile hazırlanan sinosislerdir.
Hangi amaca göre yazacaksanız ona göre sinopsisler farklılık göstermektedir. Film tanıtımı amacı ile yazılan bir sinopsis büyük bir kitleye hitap ederken, sponsorlara sunulmak için yazılan sinopsis, sinema profesyonelleri için yazılmış olur.
Sinopsis Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?
Sinopsis yazarken senaryoda geçen hikaye bir sayfada özetlenmektedir. A4 sayfasına ve dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Sinopsislerin 12 punto büyüklüğünde yazılması ve yazıda sade bir font kullanılması gerekmektedir. Senaryo yazılırken genellikle Courier ya da Courier new fontları tercih edilmektedir.
Sinopsisin en fazla 1 sayfa yazılması gerekir. Başlangıç ile bitiş sahnelerinin kesinlikle sinopsis içerisinde olması gerekir. Önemli olaylar ve çatışmalara yer verilmelidir. Senaryonun genel sitili sinopsise yansıtılmalıdır.