09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EĞİTİM SERVİSİ - Sınıfta kalma, okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanmalarını sınırlama, açık liseye geçiş gibi son dönemde çokça tartışılan konulara yönelik düzenlemelerin yer aldığı Yönetmelik’te öne çıkanlar şöyle:
50 ortalama yetmeyecek
Liselerde bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak. Yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek. Yani ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.
Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9. sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.
Öğrencilerin, eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını, yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirler alınacak.
Geçiş zorlaştı
Milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılamayacak.
Açık öğretim kurumlarında öğrenim görenlerden yaş itibarıyla kayıt şartlarını taşıyan ve disiplin yönünden örgün eğitim dışına çıkarma cezası almayanlar, örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçiş yapabilecekler.
Ortaöğretim kurumlarına evli olanların öğrencilerin kayıtları yapılmayacak. Öğrenciyken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları e-Okul üzerinden açık öğretim liselerine gönderilecek.
Devamsızlık önlenecek
Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla ‘önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu’ kuruldu.
Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu velisine bildirilecek, varsa özür belgesi istenecek.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler başarısız sayılacak.