04.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker - Lise ve üniversiteye giriş sınavları başta olmak üzere KPSS’den ALES’e, YDS’den DGS’ye milyonlarca adayı ilgilendiren sınavların tarihleri yaklaşıyor. Bunlar içerisinde en büyük katılımın sağlandığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18-19 Haziran’da, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi sınav da 5 Haziran'da düzenlenecek. İyi bir bölüm ve lise hedefi olan adaylar, tüm günlerini sınavlara hazırlıkla geçiriyorlar. Öyle ki her gün yüzlerce soru çözen öğrencilere soru bankaları yetmemeye başladı. Ancak öğrenciler bir yandan çok soru çözmek isterken diğer yandan biten kitaplarının yerine yenisini ucuza bulmanın derdindeler. Çünkü kâğıda gelen zamlarla yardımcı kaynakların fiyatları da arttı.
İndirim peşindeler
Sınava hazırlık kitapları 30 TL’den başlıyor 100 TL’ye kadar çıkıyor. Her ay 2-3 kitap alan bir öğrencinin harcaması 300 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Sınavlara hazırlananlara bu sorunu nasıl çözdüklerini sorduk. LGS’ye girecek olan Oğuzhan Yılmaz, kitapçılardaki ücretlerin pahalı olduğunu belirterek “Online satış mağazaları daha indirimli olduğu için oradan alıyorum. İndirimleri araştırıyorum” diye konuştu.
Kitap fiyatlarından şikâyetçi olan Ebubekir Kona da kampanyaları takip edip en ucuz kitapları bulmaya çalıştığını söyledi. Kaan Akpınar ise sınava kısa bir süre kala ‘ne kadar çok soru çözersem o kadar iyi olur’ düşüncesinde. Bu nedenle her ay yeni kitaplar alıyor. Akpınar, “Fiyatlar çok yüksek. Bulduğumuz en ucuz yerden almaya çalışıyoruz. 100 TL’ye kadar çıkıyor bazı kitaplar. Aylık 300-400 TL kitaplara ayırıyorum” ifadelerini kullandı.
Az kullanılmış kitap
Bazı öğrenciler artan fiyatların çözümü olarak online kitaplara yöneliyor. Maddi durumu olmayan öğrenciler ise sahaflardan ve online ikinci el alışveriş sitelerinden kitap alıyor. Birçok sitede bu kitaplar ‘az kullanılmış, bir ünitesi çözülmüş, temiz kullanılmış’ gibi başlıklarla satılıyor; fiyatları 10 TL ile 30 TL arasında değişiyor. Sınava hazırlanan öğrencilerin yorumları şöyle:
Mustafa Eroğlu: 3 kitaba 300 TL istiyorlar. Ayrıca denemelere de para veriyoruz. Sayısal öğrencisiyim, her branşa bir kitap almak isteyince 600 TL vermek zorundayım. Ücretler nedeniyle kitabın fotokopisini çekiyoruz.
Hasan Arda Özsoy: Eskiden 20 TL’ye aldığım kitap şu an en az 40 TL. Bazı kitaplar ise 80-90 TL’ye çıkmış.
Meryem Atmaca: Tek bir kitap için 80-120 TL arasında bir meblağı gözden çıkarmak zorunda kalıyorum. Genellikle PDF tercih ediyorum.
Efe Demirci: Bir kitap 100 TL oldu. Alabileceğimiz seviyelere gelmeli. Önceki yıllar sınava hazırlanmadığım için kitap almıyordum ama bu kadar pahalı değildi. LGS’ye gireceğim, o yüzden her ay kitap için 150 TL harcıyorum.
Harcamalar sürecek
Buse Nur Hışırcı ise KPSS’ye hazırlanıyor. 3 ayrı oturuma girecek olan Hışırcı’nın, pek çok alandan kitap alması gerekiyor. Sadece bir test kitabına 90 TL vermek zorunda kalan Hışırcı, Şu ana kadar 2.000 TL’den fazla para harcadığını ve sınava kadar daha fazlasını harcayacağını söyledi.
Oğlu YKS’ye girecek olan Özlem Çimen ise “Dönem başında 3500 TL’lik kitap aldık. Ancak yetmiyor. Son 3 ayda 320 TL’ye 4 kitap, 270 TL’ye 3 kitap, 160 TL’ye 3 kitap yine aldık” dedi.
MEB’den yardımcı kaynak desteği
Milli Eğitim Bakanlığı da 2. sınıftan 12. sınıfa kadar olan tüm kademelerdeki öğrenciler için testlerin, etkileşimli soruların bulunduğu yardımcı kaynak paketleri hazırlıyor. MEB ayrıca hem LGS hem de YKS için Destekleme ve Yetiştirme Kursları düzenliyor.