EğitimSimyacıların Keşfettiği Maddeler Ve Kullanım Amaçları Nelerdir?

Simyacıların Keşfettiği Maddeler Ve Kullanım Amaçları Nelerdir?

16.06.2021 - 14:22 | Son Güncellenme:

Dilimize Yunancadan geçmiş olan simya kelimesinin sözlük anlamı alamet ve işarettir. Orijinal dilinde ''semeia'' şeklinde yazılan bu sözcük, hem bir felsefi disiplin hem de bir bilim dalıdır. Eski çağlarda çeşitli metalleri birbirine karıştırıp değerli madenler elde etmeye çalışan bilim insanlarının yaptığı çalışmaların tümüne simya denir. Modern bilim ''Kimya Dönemi'' olarak adlandırılırken, 17. yüzyıldan önceki dönem de Simya Dönemi adıyla bilinir. Simyacıların keşfettiği maddeleri ve kullanım amaçlarını derledik.

Simyacıların Keşfettiği Maddeler Ve Kullanım Amaçları Nelerdir

Tarihteki en ünlü simyacıların isimleri şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

1- Robert Boyle
2- Arnaldus de Villa Nova 3- Abu Abdullah Cabir ibn Hayyan

Simyacıların Keşfettiği Maddeler ve Kullanım Amaçları Nelerdir?

1- Tuz Ruhu:

Bilimsel adı hidroklorik asit olan tuz ruhu günümüzde de sıklıkla kullanılan bir klorürdür. İranlı eczacı Cabir Bin Hayyan tarafından bulunan tuz ruhu tıkanan lavaboları açmak için kullanılır. Tuvalet temizliğinde de sıklıkla kullanılan tuz ruhu, yüksek oranda hidroklorik asit içerdiği için doğrudan temas edilmemeli ve maske takmadan kullanılmamalıdır.

2- Asetik Asit:

Tuz ruhu gibi asetik asit de Cabir Bin Hayyan tarafından bulunmuştur. 9. yüzyılda bulunan asetik asit sirke yapımında kullanılır.

3- Sülfürik Asit:

Zaç yağı adıyla da bilinen sülfürik, simyacıların yaptığı deneylerde buldukları bir diğer maddedir. Bu madde çeşitli tarım ilaçları ve gübre dışında petrol tesislerinde ve patlayıcı madde yapımında da kullanılır.

4- Sönmemiş Kireç:

Kimyadaki adı kalsiyum oksit ve formulü CaO olan sönmemiş kirecin en fazla kullanıldığı alanların başında cam imalatı ve inşaat sektörü geliyor. Aşındırıcı bir madde olan sönmemiş kireç, maden, kağıt ve demir sanayinde de kullanılır.

Simya döneminde bulunan diğer maddeler ise şu şekilde sıralanabilir: Formik asit, mürekkep, malahit taşı, fosfor ve kezzap.

 

Yazarlar