03.06.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:
Şilomikron, diğer adıyla lipoprotein adıyla bilinen yapılardır. Düşük yoğunluklu bu yapılar içinde kolesterol, fosfolipid gibi daha alt birimler de bulunur.
Şilomikron Nedir?
Şilomikron, trigleserit molekülüne diğer lipitlerin ve yağ asitlerinin eklenmesiyle oluşan ApoB48'den meydana gelen lipoproteinler olarak adlandırılır. Lipit açısından zengin olan şilomikron, vücut tarafından sentezlenmez. Şilomikronlar Omega 6 ve Omega 3 gibi diyet sırasında tüketilmesi önerilen yağ asitlerinin doğru emiliminde gerekli yapılardır. Bu nedenle de oldukça önemlidirler. Ayrıca vücuttaki bazı yağların sindirilememesinden kaynaklanan çeşitli hastalıkların temelinde de şilomikron yapıları bulunur.
Şilomikron, hücre içi ortamın etkileşimini kontrol etme ve lipitleri belirli proteinlerle birleştirme ana görevlerine sahip bir yapıdır.
Şilomikron Nerede ve Nasıl Oluşur?
Şilomikron, ince bağırsakta üretilir. Lipit taşıyan protein yani büyük lipoprotein olarak da bilinen şilomikron, besin yoluyla alınan maddelerin kalp, kas ve dokulara taşınmasında etkilidir. Şilomikron oluşumunda ilk olarak pre-klimikron adı verilen ve fosfolipid, kolesterol, trigliserit, apoB48 proteininden meydana gelen kısım oluşur. Bu özel kısım gen transkripsiyonu ve translasyonunda kullanılan proteinin parçasıdır. ApoB48, endoplazmik retikulum zarındaki translokatöre dönüştürülür. Bu işlem tamamlanınca, kilomikron retikulumdan ayrılır ve protein bakımından fakir, fakat kolesterol, lipit ve trigliserit bakımından zengin olan bir parçayla birleşir.
Daha sonra golgi cisimciğinin de etkisiyle şilomikron adı verilen yapılar oluşur. Şilomikronlar ince bağırsaktan kana geçerler ve bu sorada yapısındaki trigliseritler hücre içindeki bir enzim tarafından parçalanmaya başlar. Kolesterol bozulmaz ve karaciğere aktarılarak işlenir. Bunlara kalıntı şilomikron parçacıkları da denir.