EğitimSeyfiye Ne Demek? Seyfiye Sınıfının Temsilcileri Ve Görevleri Nelerdir?

Seyfiye Ne Demek? Seyfiye Sınıfının Temsilcileri Ve Görevleri Nelerdir?

28.02.2021 - 04:55 | Son Güncellenme:

Osmanlıcada seyf kelimesi kılıç, Seyfi ise kılıçla ilgili olan demektir. Asker sınıfını tanımlamak içinse seyfiye kelimesi kullanılırdı. Osmanlı Devleti fethettiği topraklardaki genç erkekleri eğitime tabi tutarak ordusuna katıyordu. 15. yüzyılda, devşirme usulü ile seyfiye sınıfında yer alan askerlerden oluşan birliğe Yeniçeri Ocağı adı verildi. Seyfiye ne demek? Seyfiye sınıfının temsilcileri ve görevleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Seyfiye Ne Demek Seyfiye Sınıfının Temsilcileri Ve Görevleri Nelerdir


Osmanlı İmparatorluğunda Seyfiye dışında üç büyük sınıf daha yer alıyordu. Bunlar Osmanlı Devletinin mali işlerinden sorumlu olan Kalemiye sınıfı, Şeyhülislamın idaresinde olan İlmiye sınıfı ve üst düzey devlet memurlarından oluşan Mülkiye sınıfıydı.

Seyfiye Ne Demek?

Ehl-i Örf adıyla da bilinen Seyfiye, Osmanlı Devletinin ordu ve yönetim kanadını oluşturmaktaydı. Merkezden yönetilen seyfiye enstitüsünün temsilcileri, taşrada da görev alabiliyordu. Bu teşkilatın ilk amacı iç karışıklıkları önlemek ve isyanları bastırmaktı. Aynı zamanda halkın refah ve huzur içinde yaşaması için denetim ve kontroller de seyfiye sınıfının temsilcileri tarafından yapılıyordu.

Seyfiye Sınıfının Temsilcileri ve Görevleri Nelerdir?

1- Vezir-i Azam:

Osmanlı Devletinin yönetiminin padişahtan sonraki en büyük ikinci ismidir. Padişah hasta olduğunda ya da seferdeyken yerine o bakar, ülkeyi o idare ederdi. Sadrazam adıyla da bilinen vezir-i azam, ilmiye, mülkiye ve kalemiye sınıflarını denetleme yetkisine sahipti.

2- Yeniçeri Ağası:

I. Murad tarafından 1363 tarihinde kurulan Yeniçeri Ocağının veziridir. Saray erkanının güvenliğinden sorumlu olan yeniçeri ağasının sadece askeri değil sivil görevleri de vardı. Esnafı denetlemek, fahiş zam yapanları mülkiyeye bildirmek ve yeniçeri askerlerinin taleplerini padişaha iletmek, görevleri arasında yer alıyordu.

3- Kubbealtı Vezirleri:

Divan-ı Humayun üyesi olan Kubbealtı vezirlerinin başlıca görevi padişahlara belli başlı konularda danışmanlık yapmaktı.

4- Kaptan- ı Derya:

Osmanlı donanmasından sorumlu olan seyfiye temsilcisine kaptan-ı derya adı verilirdi.

 

KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar