26.03.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:
Eğimli yüzeyin yatayla yaptığı açının kotanjantı olarak tanımlanan şevin oluşum şekillerinden işlevlerine kadar geniş bir çerçevede incelenmektedir. Bu oluşumlardan birisi örneğin 3/1'i dolgu şevinin platformun dış kenarından 3 birim ilerde ve 1 birim aşağıda noktanın birleştirilmesi ile meydana getirilmektedir.
Şev Nedir?
Şev, zemin yüzeyinin yatayla yaptığı açı olarak adlandırılır. Şev, eğimli yüzey manasına da gelir. Şevler insan eli ile oluşturulabilir. Bunun dışında şevler doğal halde de bulunabilmektedir. Doğal halde bulunan şeylere yamaç veya doğal şev; insan eli ile oluşturulan şeylere ise yarma ya da dolgu şevi ismi verilmektedir.
İnşaat Sektöründe Şev Ne İşe Yarar?
İnşaat sektöründe belirli şartnameler gereği kazılar 1,50 metreden fazla derinliklerde yan yüzeyleri iksalı ya da şevli olarak yapılmaktadır. Kazıların iksalı ya da şevli olarak yapılması hususu etüt ve incelemeler neticesinde gerçekleştirilmektedir.
Kazılarda zemin yapısı, iklim koşulları, kazı alanı çevresinde oluşacak sarsıntılar, çevredeki su kaynakları ile fazla yük kuvvetleri göz önünde bulundurularak uygun şev açıları belirlenmektedir. Zeminin yapısına, sağlamlığına ve çalışma yöntemine uygun olarak kullanılan şevler ve şev eğimi ile en doğru şekilde projeler uygulanabilir.