09.06.2021 - 02:09 | Son Güncellenme:
Sinir sistemi vücut üstü yapıda olan bir sistemi oluşturmaktadır. Bu sistem, birçok organdan oluşmaktadır. İnsanların organizmaları, bu organlar vasıtası ile çevreyle etkileşim kurar ve vücudun içerisinde ortaya çıkan pek çok mekanizmayı yönlendirir. İşte bu kapsamda sayıları çok fazla bulunan vücut sinirleri ise, periferik sinir sistemi adı verilen sinir sitemini oluşturur. Beyin ile omurilik ise merkezi sinir sistemi şeklinde ifade edilir.
Otonom Sinir Sistemleri Nedir?
Otonom ya da diğer bir deyişle vejetatif sinir sistemi, insanların sinir sistemini, kendi iradeleri ile etkileyemeyeceği bütün organ özelliklerini yönlendirmekte olan kısmıdır. Otonom sinir sistemi, vücudun yaşamsal öneme sahip olan temel özelliklerinin bütünü kontrol eder Otonom sinir sistemi, parasempatik sinir sistemi ve sempatik sinir sistemi olarak isimlendirilir ve organlara karşıt biçimde etki eden iki bölümden oluşmaktadır.
Sempatik Sinir Sisteminin İşlevi Nedir?
Sempatik sinir sistemi, insan vücudunun artmış olan aktivitesi durumunda ya da stresin ortaya çıkması enerji tüketimini uyarır, söz gelimi kalp atışları ile birlikte nefes alıp vermeyi de hızlanır ve tansiyonun yükselmesine neden olur.
Sempatik Sinir Sisteminin İnsanlar Üzerindeki Etkisi Nedir?
Sempatik sistem vücudun tehlikelere karşı uyarılmasını sağlar ve kişileri tetikte tutar. Böbrek üstü bezleri içerisinde adrenalin ve noradrenalin hormonlarının salgılanmasına sebep olur. Bu kimyasal yapılı maddeler ise, sempatik sinir sistemi tetikte dururken aktivitesini sürdürebilmek amacı ile kullanılır. Bu sebepten dolayı anksiyetenin başlamasından sonra bir süre daha artarak devam eder.