EğitimSekiz Dilimli Yol Nedir, Kime Aittir? Esasları Nelerdir?

Sekiz Dilimli Yol Nedir, Kime Aittir? Esasları Nelerdir?

27.03.2022 - 04:01 | Son Güncellenme:

Doğu felsefesinde birçok öğreti, çeşitli aşamalardan oluşur. Bu aşamaların temel hedefi, insanı hakikate ulaştırmak ve olgunlaşmasını sağlamaktır. Örneğin tasavvufta dört kapıdan geçilir. Dördüncü kapının adı Hakikat'tir. Hakikat kapısından geçenler önce Fenafillah, sonra Bekabillah mertebesine erişir. Uzak Doğu felsefesindeki Nirvana ile fenafillah benzer özellikler taşır. Nirvana'ya ulaşmak için sekiz dilimli yoldan geçmek gerekir. Sekiz dilimli yol nedir, kime aittir ve esasları nelerdir sizler için derledik.

Sekiz Dilimli Yol Nedir, Kime Aittir Esasları Nelerdir


Bu aşamanın diğer adı ''sekiz aşamalı asil yol''dur. Sekiz dilimli yoldan geçebilmek için kişinin ruhunu dünyevi isteklerden arındırması gerekir.

Sekiz Dilimli Yol Nedir?

Budizm'e göre insanın dünyada acı çekmesinin en büyük nedeni, nefsani isteklerinden kurtulamaması ve esasında ihtiyaç duymadığı şeylerin peşinden koşmasıdır. Buda'ya göre, kişiye ne kadar az şeye ihtiyaç duyarsa, hem bedenen hem de ruhen o kadar rahatlar. Bu rahatlama ise beraberinde özgürlüğü getirir.

Budist sahiplerin hem ruhlarını özgürleştirmek hem de ruhani ıstıraplardan kurtulmak için uyması gereken 8 kural vardır. Bu kurallar ''sekiz dilimli yol'' olarak adlandırılır.

Sekiz Dilimli Yol Kime Aittir?

Sekiz dilimli yol M.Ö 5. yüzyılda yaşamış olan Gotama Buda'ya aittir. Buda, hayatı boyunca Çin, Hindistan ve Japonya'da birçok konuşma yapmış, binlerce mürit toplamıştır. Hayattayken kitap yazmayan Buda'nın konuşmaları daha sonra müritleri tarafından kitap haline getirilmiştir.

Buda'nın felsefesine göre, kişinin gerçek benliğine kavuşması ve tamamen özgür olabilmesi bedensel isteklerinden vazgeçmesi gerekir. Çünkü beden, ruhun yücelmesine ve özgürleşmesine engeldir. Bunun için sekiz dilimli yol takip edilmelidir. Ancak bu şekilde dünyevi acılardan kurtulup ebedi saadete erişmek mümkün olabilir.

Sekiz Dilimli Yol Esasları

1- Doğru Niyet

Kişinin hayal kırıklığına uğramaması ve etrafındaki insanları üzmemesi için niyetinin iyi ve doğru olması gerekir. Doğru niyet, hem amaçlarını belirlemek hem de kimsenin kötülüğünü istememek demektir.

2- Doğru Görüş

Budizm'de görüşler, eylemden ve sözden çok daha önemlidir. Bu nedenle bir konu hakkında söz almadan ya da harekete geçmeden önce uzun uzun düşünülmesi gerekir.

3- Doğru Söz

Budizm'de az ve yerinde konuşmak esastır.

4- Doğru Eylem

Buda'nın şu sözü doğru eylemin ne kadar önemli olduğunu vurgular:

'Önce düşün, sonra danış, sonra bir daha düşün ve emin olduktan sonra harekete geç.''

5- Doğru Meslek:

Kişi en iyi olduğu işi yapmalıdır.

6- Doğru Konsantrasyon

Konsantrasyon, motive olmak ve başarmak için gereklidir.

7- Doğru Dikkat:

Kişi yeteri kadar dikkat etmediği işlerde başarılı olamaz.

8- Doğru Çaba:

İnsan enerjisini doğru yere harcamalıdır.