EğitimSanat Felsefesi Nedir? Kavramları, Filozofları Ve Özellikleri

Sanat Felsefesi Nedir? Kavramları, Filozofları Ve Özellikleri

12.02.2022 - 02:10 | Son Güncellenme:

Felsefeye merakı olan çok sayıda insan bulunmaktadır. Bu konuda sanat felsefesi oldukça sık araştırılan bir disiplin olarak karşımıza çıkar. Sanat felsefesiyle ilgilenen önemli isimler bulunmaktadır. Bu isimlerin ortaya koydukları eserler ise herkes tarafından keyifle incelenmektedir. Sanat felsefesi nedir? Kavramları, filozofları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Sanat Felsefesi Nedir Kavramları, Filozofları Ve Özellikleri

Sanat felsefesi, sevilen ve ilgi gören önemli bir disiplindir. Bundan dolayı sanat felsefesinde yer alan çok güçlü isimler bulunmaktadır. Bu isimler birçok sanat türünü belirli metotlar ile incelemektedirler. Sonuç olarak yapılan incelemeler sanat felsefesine zemin oluşturmaktadır.

Sanat Felsefesi Nedir?

Sanat felsefesi; resim, şiir ve müzik başta olmak üzere çeşitli sanat türlerini inceleyen bir disiplin olarak bilinmektedir. Bunu yaparken belirli metotlar kullanılmaktadır. Sanat felsefesinin tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar gitmektedir. 18. yüzyılda 'Estetik' ismi ile ortaya çıkan bu felsefenin birçok sanat türünü kapsadığı da bilinmektedir. Bu sanatlar arasında edebiyat ve tiyatroda gelmektedir.

Kavramları, Filozofları ve Özellikleri

Sanat felsefesinin temelinde Mimesis ve Katharsis kavramları yer alır. Mimesis, doğayı taklit ederek sanata dönüştürmek anlamına gelmektedir. Katharsis ise özdeşleşme anlamına gelmektedir. Bu iki kavramda her sanat eserinde kullanılmaktadır. Özellikle bu kavramlar Aristotales tarafından ilk kez kullanılmıştır.

- Güzellik Nedir?, ''Estetik İlkeler Nasıl Olmalıdır? ve ''Sanatın İşlevi Nedir?'' gibi sorular sanat felsefesinin temel soruları olarak görülmektedir.

- Birçok filozof sanat eserlerinin yanında doğal güzellikleride kullanmıştır.

Filozofları;

Aristotales - Poetika adlı eser sanat tarihinin ilk eseri olarak kabul edilir.

Immanuel Kant - Güzellik ve Yücelik Duyguları Üzerine Düşünceler adlı eseri çok ünlüdür.

Arthur C. Danto - Sanat Nedir? adlı eseri ile sanat felsefesine önemli katkılar sunmuştur.

Kojin Karatani - Derinliğin Keşfi adlı eseri modernlik ve edebiyat kavramlarına önemli bir dayanak oluşturmuştur.