EğitimŞahıs Ekleri Nelerdir? Şahıs Ekleri İle İlgili Örnek Cümleler

Şahıs Ekleri Nelerdir? Şahıs Ekleri İle İlgili Örnek Cümleler

20.05.2021 - 04:15 | Son Güncellenme:

Bir cümle kurulumu gerçekleşirken şahıs eklerinin önemi çok büyüktür. Adından da anlaşılacağı üzere şahsı gösterebilmek için önemli bir potansiyele sahiptir. Peki şahıs ekleri nelerdir? Şahıs ekleri ile ilgili örnek cümleler üzerine merak edilenler.

Şahıs Ekleri Nelerdir Şahıs Ekleri İle İlgili Örnek Cümleler


Özellikle fiil kipleri ile beraber ek fiiller üzerinden şahıs ekleri kullanılır. Bu konuda Türkçedeki yer alan birçok farklı şahıs eki yer almaktadır. Amaca ve duruma bağlı olarak kelimenin sonunda kullanılan ekler olarak da öne çıkar.

Şahıs Ekleri Nelerdir?

İşin ya da oluşun kim tarafından yapıldığını ortaya çıkarmaya yarayan eklere şahıs ekleri denir. Fiil kipleri ve ek fiiller üzerinden kullanılmak suretiyle kelimenin sonuna getirilir. Bu bağlamda şahıs eklerini ele almak gerekirdi şunlar öne çıkar; ‘-m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -sizin, -ler, -,sinler’ Genel olarak bu şekilde şahıs ekleri üzerinden şahıslar anlaşılır.

Şahıs ekleri cümle içerisindeki fiil ve isimlerde kullanılır. Fiiller üzerinden kullanılan şahıs ekleri sayesinde cümlede iş ve oluşun kim tarafından yapıldığı net olarak ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı hem günlük yaşamda hem de dil bilgisi açısından Türkçede oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Tabii cümledeki kelime üzerinden Tekil veya çoğul kapsamında, kullanılacak olan şahıs ekleri değişkenlik gösterebilir. Bu duruma çok dikkat etmek gerekir.

Şahıs Ekleri ile İlgili Örnek Cümleler

Şahıs eklerine kullanmak suretiyle birçok farklı örnek cümle ele almak mümkün.

‘’Bu sınıftaki çocuk benim öğrencim.’’

Görüldüğü üzere burada kullanılan iyelik eki ile beraber, öğrencinin kimin öğrencisi olduğuna dair bir fikir ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda kullanılan şahıs eki ise, ‘-im’ şeklinde ön plana çıkmaktadır.

‘’Ben işçiyim.’’

Yine aynı şekilde kullanılan şahıs eki ile kişinin ne olduğu ortaya çıkıyor.

‘’Ben tam üç gündür hastayım.’’

Bu defa kimin hasta olup olmadığına yönelik net olarak bilgi ortaya çıkmaktadır. Üstelik burada sadece kim tarafından iş veya oluşunu yapıldığı değil, aynı zamanda cümlenin de oluşumunun düzgün biçimde anlaşılmasına imkan veriliyor.

‘’Ben okurum’’
‘’Biz çok önemli bir milletiz.’’
‘’O bilgiyi sen öğrenmiştin’’

Görüldüğü üzere bu şekilde birçok farklı şahıs eki ile beraber cümle kurulumu yapılabilir.