11.01.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:
Osmanlı’da, derdini hiç kimseye anlatamayan, yardım isteyemeyen fakirler ve ihtiyacı olan kişiler sadaka taşı geleneği ile ihtiyacını giderme imkanı bulurdu.
Sadaka Taşı Nedir?
Sadaka taşı, yaklaşık iki metre uzunluğunda dikdörtgen prizma ya da silindir şeklinde yapılmış bir taştır. Sadaka taşı, Osmanlı döneminde daha çok çarşı, hastane, cami vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin kolayca alabilmeleri için altın ve para bırakılan özel bir yapıdır. Fakirler, sadaka taşına bırakılan para ya da altınlardan almak için gecenin geç saatlerinde bu taşın yanına gelirdi. Bu taştan parayı alan kişiler, ihtiyacını görerek kalan parayı kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünerek geri bırakır ve sadakayı bırakana kalpten dua ederdi. Yapılan bu yardımlaşma sayesinde fakirleri rencide etmeden yardımlaşma sağlanırdı.
Sadaka Taşı Nerelerde Bulunur ve Ne için Kullanılır?
Sadaka taşı, özellikle de hastane, cami gibi umumi bölgelere konuşan yapılardır. Sadaka taşları ile yardımlaşma geleneği Osmanlı döneminde oldukça yaygındır. Sadaka taşı geleneğinin ise Selçuklulara dayandığı biliniyor.
Sadaka taşları, genellikle 2 metre uzunluğunda ve slindir şeklinde olur. Aynı zamanda çeşme yanı, şehirde, kasabalarda cam, hastane gibi işlek bölgelerde olabildiği gibi sadakayı alan kişinin de verenin de kimsenin göremeyeceği tenha yerlere de konulur. Yardımlaşmanın en güzel yöntemleri arasında yer alan sadaka taşı, ihtiyacı olan kişileri ve fakirleri rencide etmeden yardımlaşma imkanı sunuyor. Aynı zamanda bu gelenek insanların birbirine karşı hassasiyetini de gösteriyor.