24.02.2021 - 14:58 | Son Güncellenme:
Osmanlı Sarayında maliye katipleri tarafından doldurulan ruznamelere sadece padişah ve vezirin erişim izni vardı. Birçok Osmanlı sultanı, ruznameleri kontrol ederek, ekonomik yaptırımlar uygulamış ve gereksiz harcamaları kısarak devletin ekonomisini düzeltmeye çalışmıştır. 1648 - 1687 yılları arasında tahtta kalan IV. Mehmet, bu padişahlardan biridir.
Ruzname Nedir?
Gün ve gündüz anlamına gelen ruz, genellikle ''şeb u ruz'' yani ''gece gündüz'' şeklinde kullanılırdı. Bunun dışında ruznamenin birçok farklı anlamı mevcuttu.
Birinci Anlamı: Günlük.
Ruzname türündeki eserler, yazarların ve şairlerin günlük olaylar karşısındaki duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini ve izlenimlerini sade bir dille kaleme aldığı eserlerdi.
İkinci Anlamı: Günlük Gazete.
Osmanlıcada ruznamenin bir diğer anlamı gazetedir. Gazetede günlük olaylar yayımlandığı için bu ismi almıştır.
Üçüncü Anlamı: Yevmiye Defteri
Osmanlı Sarayında tutulan ruzname ise hem maliye hem de yevmiye defteri olarak kullanılıyordu. Cülus bahşişleri ve maaşlar da bu deftere kaydedilirdi.
Osmanlı Devletinde Ruzname Defteri Nasıl Kullanılırdı?
Ruzname, padişah ya da vezirin görevlendirdiği görevliler tarafından kullanılırdı. Gelir gider hesaplarının yanı sıra önemli olaylar tarihleri ile birlikte bu deftere yazılırdı. Bu olayların saray erkanı ve halk tarafından nasıl karşılandığı da deftere yazılan bilgiler arasında yer alıyordu.
Defter, belli başlı zamanlarda padişahın huzuruna getirilirdi. Padişah, ruznameyi okuduktan sonra özellikle ekonomide belli başlı yaptırımlar uygulayabilirdi.