EğitimRomanın Yapı Unsurları Nelerdir? Kısaca Romanı Oluşturan Yapı Unsurları

Romanın Yapı Unsurları Nelerdir? Kısaca Romanı Oluşturan Yapı Unsurları

18.05.2021 - 01:37 | Son Güncellenme:

Edebi eserler manzum ve nesir olmak üzere iki ana grupta toplanır. Düz yazı ve mensur adıyla da bilinen nesirler ise olay yazıları ve düşünce yazıları olarak ikiye ayrılır. Roman, öykü ve masal gibi giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan eserler olay yazılarına örnek olarak gösterilebilir. Romanı yapı unsurlarını örnek cümlelerle detaylı bir şekilde derledik.

Romanın Yapı Unsurları Nelerdir Kısaca Romanı Oluşturan Yapı Unsurları

Roman ve hikaye unsurları aynıdır. Ancak, söz konusu unsurlar romanlarda çok daha detaylı bir şekilde işlenir.

Romanın Yapı Unsurları Nelerdir?

1- Yer / Mekan:

Romanlardaki mekanlar soyut ve somut olarak ikiye ayrılır.

Somut mekanlara örnek:

Halil, soğuk bir İstanbul gününde nereye gittiğini bilmeden sokaklarda uzun uzun dolaştı.

Mekan - İstanbul

Soyut mekanlar ise genellikle bilinçakışı tekniğiyle kaleme alınmış romanlarda kullanılır. Baş karakterin rüyasında gördüğü tüm ve detaylı bir şekilde anlattığı tüm yerler, soyut mekana örnek olarak gösterilebilir.

2- Karakter:

Her romanda en az bir başkarakter ve birçok yan karakter yer alır. Başkarakterler kendi içerisinde ikiye ayrılır. Yüzeysel bir şekilde ele alınan ve ruhsal özelliklerinden çok fiziksel özellikleri ön plana çıkarılan kişiler düz karakter olarak nitelendirilir. İç dünyası karmaşık bir şekilde tasvir edilen karakterlere ise yuvarlak karakter denir.

3- Olay Örgüsü:

Olay örgüsü serim düğüm çözüm bölümünden oluşur.

Serim bölümünde romandaki karakterler ve mekanlar detaylı bir şekilde tasvir edilir. Düğüm bölümünde, karakterler arasındaki çatışmalar yan hikayeler ile birlikte anlatılır.

Tek bir karakterin gözünden anlatılan romanlarda ''tek zincirli olay örgüsü'' adı verilir. Çok zincirli olay öykülerinde birden fazla yan hikaye hem baş hem de yan karakterlerin gözünden okura aktarılır.

4- Zaman:

Romanın temel unsurlarından bir diğeri zamandır.

Örnek:

''Her şey 1985 yılının sonbahar mevsiminde başladı. 2 Kasım'da hastaneden taburcu edildim ve haftalar sonra evime döndüm.''

5- Anlatıcı:

A- Birinci Tekil Şahsın Gözünden:

Romandaki olayların büyük çoğunluğu başkarakterin gözünden anlatılır.

B- Üçüncü Tekil Şahsın Gözünden:

Bu tür romanlarda anlatıcı karakter değil yazardır. Hakim bakış açısıyla kaleme alınan bu eserlerde, yazar bazen doğrudan okura seslenebilir.

KEŞFETYENİ
Afra Saraçoğlu'ndan radikal karar! İşte yeni imajı
Afra Saraçoğlu'ndan radikal karar! İşte yeni imajı

Cadde | 22.04.2025 - 07:10

Son dönemin en popüler isimlerimden biri olan ünlü oyuncu Afra Saraçoğlu imaj değişikliğine gitti. Yeni saçlarını Instagram hesabından paylaşan Afra Saraçoğlu binlerce beğeni aldı.

Yazarlar