02.06.2021 - 01:29 | Son Güncellenme:
Reseptörler, hücrelerin iç kısımlarında ya da yüzeylerinde yer alan ve algaç işlevi gören proteinlere denir. Sinyal moleküllerini (ligand) alır ve bunun sonucunda da hücrelerin ne yapacağını belirler. Başka bir deyişle, hücre içindeki belirli bir faaliyet için açma kapama düğmesi olarak da görev yapar.
Reseptör Nedir?
Reseptör, sinyal transdüksiyonunda bulunan bir proteine verilen isimdir. Hücre dışında bulunan bir sinyali hücre içine taşımada görev yapar. Sinyalin bir biçimden başka bir biçime dönüşmesinde etkili olan protein, hücre dışında olabileceği gibi bazı zamanlarda da hücre içinde de olabilir. Reseptöre bağlanan moleküle ise, ligand ismi verilir.
Reseptör Ne İşe Yarar?
Bir peptit, bir ilaç, bir hormon, ya da bir toksin de olabilir. Bu açıdan reseptör hücresel tepkiyi meydana getirir ve hücrenin biçimini değiştirir. Ama, bazı ligandlar herhangi bir değişikliğe de neden olmadan sadece reseptörleri bloke eder. Bunlara ise, antagonist ismi verilir. Ligand etkisi ile reseptörde meydan gelen bazı değişiklikler sonucu fizyolojik tepkiler ortaya çıkarır. Bunlar liganda olarak adlandırılan biyolojik aktiviteyi ortaya çıkarır. Hücre dışı sinyal moleküllerinin hücre içi ve hücre yüzey reseptörlere bağlanmasını gösteren şekildir. Çok sayıda reseptör alt türü bulunur.
Reseptör Nerelerde Kullanılır?
Son yıllarda kanser tedavisi için geliştirilen hedefe yönelik akıllı ilaç olarak tanımlanan kanser ilaçları, kanser hücrelerinin yüzeyinde taşımış olduğu reseptörleri hedef alır. Bu nedenle akıllı ilaç yapımında, sağlık ve ilaç sanayisinde reseptörler sıkça kullanılır.