08.06.2021 - 01:42 | Son Güncellenme:
Relikt itkisi, jeolojik dönemler süresince oldukça geniş bir alana yayılım gösterirken, dünyanın geçirmiş olduğu evreler sebebi ile yok olmakta olan bitki taksonlarına rağmen bulabildiği ideal ekolojik unsurların devamına bağlı bir biçimde günümüzde dünyanın çoğu köşesinde hayatını devam ettirebilen bitkileri içerir.
Relikt Bitki Çeşidi Nedir?
Reliktin kelime anlamı, eskiden kalma, kalıntı ya da günümüze gelme şeklinde ifade edilir. Relikt bitkiler paleoklimatik şartlarda yetişerek yaygın bir durum alan ancak iklim şartlarının değişmesi üstüne günümüzde zor bir biçimde yaşamını sürdürebilen bitki toplulukları ve bu toplulukların üyeleridir.
Relikt Bitkisinin Türkiye’deki Oluşum Süreci Nedir?
Relikt adı verilen bitkilere bir başka deyişle tarihi eser bitkiler denilebilir. Relikt bitkileri geçmiş dönemdeki iklimlerden kalan ve günümüzdeki iklim koşullarında yetişme olanağı bulmuş olan bitkilerdir.
Türkiye’deki bitkilerin yaklaşık olarak %20’si relikt bitkisini oluşturur. Türkiye’de relikt bitkilerin oldukça fazla olmasının sebepleri vardır. Birinci sebebi, yer şekillerinin hem farklılık hem de çeşitlilik göstermesidir. İkinci sebebi ise Jeolojik süreçlerde yaşanan iklim üzerindeki değişikliklerinin her yerde çeşitlilik göstermesidir.
Türkiye'de Bulunan Relikt Bitkiler Nelerdir?
Türkiye’de bulunan bazı relikt bitkiler şu şekilde sıralanabilir:
Ihlamur
Fındık
Kayın
Sandal
Akçaağaç
Kızılçam
Mersin
Kocayemiş
Menengiç
Relikt Bitkileri Türkiye İçerisinde Nerelerde Görülür?
Relikt bitkisi Türkiye içerisinde çeşitli yerlerde yoğun bir biçimde görülür. Relikt bitkisinin görüldüğü yerler özellikle Trakya ile Marmara'nın çevresi, Batı Karadeniz'de ve Doğu Karadeniz'de karışık ve saf bir biçimde yayılım gösterebilen kızılağaç, boyu yirmi metreyi aşabilen, esmer kabuklu bir yapıya sahip olan, seyrek dalları bulunan bir ağaç türüdür. Daha çok serin olan bölgelerde ve nemli yapıya sahip dere yataklarının mevcut olduğu bölgelerde görülür.