EğitimRandomize Kontrollü Çalışma Nedir? Randomizasyon Nasıl Yapılır?

Randomize Kontrollü Çalışma Nedir? Randomizasyon Nasıl Yapılır?

30.06.2022 - 17:16 | Son Güncellenme:

Tıp dünyasında yeni verilerin elde edilmesi, yeni çıkan tekniklerin veya ilaçların denenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda randomizasyon tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmayı yürütenler tarafından yapılabilecek manipülasyonların önüne geçmek amacıyla geliştirilmiş bir tekniktir. Test yapılacak hastaların rastgele gruplara ayrılması amacına hizmet etmektedir. Randomize kontrollü çalışma elde edilen verilerin sağlıklı olarak işlenebilmesini sağlamaktadır. İşte, merak edilen ayrıntıları sizler için derledik.

Randomize Kontrollü Çalışma Nedir Randomizasyon Nasıl Yapılır

Randomize kontrollü çalışma tekniğinde örneklem olarak seçilenlerin birbirine yakın sağlık özelliklere sahip olması istenir. Deney grubundaki kişiler, testlere başlamadan önce belli gruplara ayrılır. Grupların belirlenmesinde randomizasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi ve testlerin uygulanmasında randomize kontrollü çalışma modeli doğru verilerin elde edilmesini sağlamaktadır.

Randomize Kontrollü Çalışma Nedir?

Randomize kontrollü çalışma; tıpta her geçen gün üretilen yeni ilaçların, geliştirilen tedavilerin ve bulunan yöntemlerin denenmesini sağlayan yöntemdir. Bu teknikle, hastalıklara ne ölçüde cevap verdiği, yan etkilerin oluşma sıklığı, gelişen komplikasyonlar gibi belirsizliklere deneysel cevaplar aranmaktadır. Deney gurubuna yeni geliştirilen ilaç veya tedavi yöntemi uygulanır. Elde edilen verilerle kontrol gurubu verileri karşılaştırılır. Yapılan kıyaslarla ortaya çıkan analiz sonuçları çalışmayı yürütenler açısından yol haritası niteliğindedir.

Randomizasyon Nasıl Yapılır?

Örneklem gurubunun farklı guruplara ayrılması esnasında bilinçli olarak veya farkında olmadan yapılabilecek müdahalelerin önüne geçmek amacıyla randomizasyon yöntemlerine başvurulmaktadır. Randomizasyonun amacı en doğru verilere ulaşmak maksadıyla dış etkileri nötrlemektir. Örnek olarak basit randomizasyon yönteminde yazı- tura atılması verilebilir. Çalışmayı yönetenlerin kullandığı randomizasyon yöntemlerine verilebilecek bazı örnekler şunlardır:

Haberin Devamı

Tam- kısıtlı randomizasyon,

Cevap odaklı randomizasyon,

Tabakalı randomizasyon,

Minimizasyon yöntemi.