EğitimProne Pozisyonu Nedir, Faydaları Nelerdir? Pron Pozisyonu Hangi Durumlarda Verilir?

Prone Pozisyonu Nedir, Faydaları Nelerdir? Pron Pozisyonu Hangi Durumlarda Verilir?

05.04.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Özellikle ameliyatlarda hastaların, solunum, dolaşım ve reflekslerinin uyarılması için yapılan cerrahi girişimlerde hastaların uygun pozisyonlara getirilmesi gerekir. Bu pozisyonlardan biri de Prone pozisyonudur. Prone pozisyonu nedir, faydaları nelerdir? Prone pozisyonu hangi durumlarda verilir? İşte, tüm detaylar.

Prone Pozisyonu Nedir, Faydaları Nelerdir Pron Pozisyonu Hangi Durumlarda Verilir

Hastalara genellikle, ilgili bölgeye yaklaşımın kolay olması için, lokal anestezilerde, kanamayı azaltmak adına, midenin aspirasyonunu önlemek adına farklı pozisyonlar verilebilmektedir. Prone pozisyonu da hastaya verilen poziyonlar arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Prone Pozisyonu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Pron pozisyonunda hasta yüzüstü yatırılır. Kollar dirsekten itibaren fleksiyon durumuna getirilir. Bunun dışında omuzlardan 90 derecenin altında olmak koşulu ile yan kısımlardan birleştirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde dururken boyun kısmının nötral pozisyonda olması gerekir. 

Pron pozisyonda dururken 15 dakikalık aralıklar ile hastanın göz ve burun kısmı bası hasarına karşı kontrol edilmesi gerekmektedir. Pron pozisyonu, farklı cerrahi müdahalelere karşı farklı şekillerde olabilmektedir. Anüs, rektum, perine cerrahisinde çakı, spinal cerrahide ise Relton-Hall veya Andrews pozisyonları uygulanır.

Hastalarda pron pozisyonunun uygulanmasında en çok karşılaşılan değişiklik kardiyak indeks azalmasıdır. Bu pozisyonda hastaların çoğu, sistemik vasküler rezistans artışı ile ortalama arter basıncı korunması sağlanırken pulmoner vasküler rezistansta da yükselme meydana gelmektedir. 

Haberin Devamı

Pron Pozisyonu Hangi Durumlarda Verilir?

Pron pozisyonunun genel anestezi arter kan gazı üzerine etkileri oldukça önemlidir. Prone pozisyonuna bağlı olarak hayvan ve insanlarda pulmoner kan akımı ile gaz dağılımı supine pozisyonundan farklı bir şekilde seyretmektedir. 

Pron pozisyonlarında göğüs duvarına bası olması nedeni ile toraks duvar hareketinde sınırlama meydana gelebilmektedir. Genel anestezi altında olan hastalar pron pozisyonuna döndükleri zaman solunum sisteminde meydana gelen komplikasyonlarda %20 ile %30 arasında azalma meydana gelir.

Yapılan çalışmalarsa uygun pozisyona getirilmesi durumunda kompliyans ile tepe inspiratuar basınç değerlerinde değişiklikler meydana gelmektedir. 

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar