03.04.2021 - 03:02 | Son Güncellenme:
Türk Edebiyatında postmodern edebiyatçılardan bazıları şunlardır: Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Sırrı Süreyya Evren ve Bilge Karasu. Dünya edebiyatında ise Italo Calvino, Vladimir Nabokov, George Perec ve Peter Handk, postmodern romancılara örnek gösterilebilir.
Postmodern Roman Nedir?
Postmodern roman, klasik ve modern edebiyatın temel kurallarını reddeden roman türüdür. Bu tür romanlarda giriş - gelişme ve sonuç bölümleri yer almaz. İlk kez Virginia Woolf tarafından kullanılmış olan bilinç akışı tekniği, çok daha dolambaçlı bir şekilde okura sunulur.
Karmaşık bir anlatımın benimsendiği romanlarda olay örgüsü yerine ana karakterin aklından geçenler detaylı bir şekilde aktarılır. İzlenimlerin ön plana çıktığı postmodern romanlarda net bir başlangıç olmadığı gibi bariz bir sonuç da yoktur. Olaylar anlıktır ve hiçbir sonuca bağlanmaz. Konular iç içe geçmiş bir şekilde, karmaşık bir kurguda aktarılır.
Romanlar sadece içerik ve anlatım olarak değil biçimsel olarak da deneyseldir. Örneğin Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanının yaklaşık 100 sayfasında hiçbir noktalama işareti kullanmamıştır.
Bazı edebiyat kuramcılarına göre postmodern edebiyat ile dadaizm akımı benzer özelliklere sahiptir. Her iki edebiyat türünde de diyaloglar sayıklama şeklindedir ve anlam bütünlüğü yoktur. Dadaizmin temel ilkelerinden biri olan ''saçma ama anlamsız değil'' ilkesi, postmodern romanlar için de geçerlidir.
İlk Postmodern Roman Hangisidir?
Oğuz Atay'ın ilk baskısını 1972 yılında yaptığı Tutunamayanlar adlı kitabı, Türk edebiyatının ilk postmodern romanı olarak kabul edilir.