25.03.2021 - 14:04 | Son Güncellenme:
Polimorfizm farklı seviyelerde incelenebilmektedir. Bunun yanında bazen mutasyon ile de karıştırılabilir. Ancak mutasyon ve polimorfizm birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların da iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.
Polimorfizm (Çok Biçimlilik) Nedir?
Bir popülasyon içerisindeki belli bir konum içerisinde çok fazla allel bulunması polimorfizm olarak isimlendirilmektedir. Popülasyon içerisindeki allellerin minör allel sıklıkları %1 oranından daha fazla ise ozaman bu durum polimorfizm olarak isimlendirilmektedir.
Bunun yanında polimorfizm süreksiz genetik çeşitlilik ismi ile de bilinmektedir. Süreksiz genetik varyasyonlarda popülasyonlardaki farklı bireylerin biçimleri daha belirgin olmaktadır. Yüksek organizmaların polimorfizmin sonucunda erkek ve kadın olmak üzere iki cinsiyeti oluşur. İnsanlarda meydana gelen kan grupları da polimorfizme örnek olarak gösterilebilir.
Polimorfizm durumu, doğal seleksiyonlardan etkilenmez. Bu nedenle nesilden nesile devam edebilmektedir. Bu polimorfizmin bireylere avantaj veya dezavantaj sağlamadığı anlamına gelmektedir. Bazen görünür olmadıklarında polimorfizmleri ayırt etmek için bazı biyokimyasal teknikler kullanılması gerekebilmektedir. Sosyal böceklerdeki beslenme düzeni bu tarz polimorfizm çeşitlerine örnek olarak gösterilebilir.
Genetikte Polimorfizm ve Mutasyonun Farkları Nelerdir?
Polimorfizm ile mutasyon birbirlerinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar;
Mutasyonlarda bir genin nükleotid dizilimindeki kalıcı değişim olması durumu söz konusudur. Polimorfizm de ise bir popülasyon içerisindeki bir konumda bulunan birden çok allel olması haline verilen isimdir.
Mutasyon fiziksel olarak gerçekleşir.
Polimorfizm ise popülasyonlar ile alakalıdır.
Mutasyonlarda bir gende nükleotid sekansında bir baz çiftinde değişim meydana gelir.
Polimorfizm durumunda nükleotid sekansındaki tek baz çiftinin değişmesine tek bir nükleotid polimorfizmi ismi verilmektedir.
Polimozrfizm örneklerine insanda kan grubu ile cinsiyet oluşumu verilebilir.