EğitimPolimer Kimya Nedir, Neyi İnceler? Polimer Kimya Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Polimer Kimya Nedir, Neyi İnceler? Polimer Kimya Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

25.03.2021 - 14:00 | Son Güncellenme:

Polimerler, çok sayıda molekülün kimyasal bağlarla birbirine düzenli bir şekilde bağlanması ile oluşan yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerdir. Latince kökenli bir sözcük olup “Poli” çok sayıda anlamına gelirken, polimerler ise, “monomer” ismi verilen birimlerin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Polimer kimya nedir, neyi inceler? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Polimer Kimya Nedir, Neyi İnceler Polimer Kimya Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir

Stren monomerinin polimerizasyonu ile bu monomeri çok sayıda içeren polistren ortaya çıkar. Polimerler doğal (organik) ya da sentetik bir yapıda olabilir.

Polimer Kimya Nedir?

Polimer kimya, pek çok parça anlamına gelir. Polimerler pek çok molekülün kimyasal bağlar ile birbirine bağlanması ile oluşturdukları yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerdir. Polimerler, saç bakım ürünleri, kozmetik, kontakt lensler, doğa (kehribar, yengeç kabuğu), ayakkabı, plastik (oyuncaklar, şişeler, top, ve diğer saç bakım ürünleri, sakız, jelatin, gluten), gıda (protein, vinil kaplamalar, nişasta, ambalajlar), kumaş ve hatta DNA’mızda bile bulunuyor.

Polimer Kimya Neyi İnceler?

Polimerler monomerlerin kimyasal bir reaksiyonu sonucunda elde edilir. Doğada bu işlem doğal polimerlerin oluşumu ile sonuçlanırken, sentetik polimerler ise, insan tarafından yapılır.

Polimerler, en başından beri (örneğin nişasta, selüloz ve doğal kauçuk gibi) çevremizde doğal olarak bulunur. İnsan yapımı olan polimerik malzemeler, on dokuzuncu yüzyılın ortalarından bu yana incelenen polimer endüstrisi günümüzde hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bakır, alüminyum, çelik ve diğer bazı endüstrilerden daha büyük bir öneme sahiptir.

Polimer Kimya Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Termoplastik, elastomerler ve termoset olmak üzere 3 temel polimer sınıfa ayrılır. Bu sınıflar arasında yapılan ayrım iyi uygulanan ısı altında gösterdikleri davranışları ile tanımlanır.

Haberin Devamı

Termoplastik polimerler, kristal ya da amorf yapıda olabilir. Sünek bir şekilde davranıyorlar, ama çoğunlukla da düşük mukavemete sahiptirler.

Elastomerler Tg’nin üstünde kullanılırlar ve her zaman şekilsizdir. Şekline kalıcı zarar vermeden oldukça büyük miktarlarda ve elastik bir yapıya sahip olarak deforme olma özelliğine sahiptirler.

 

KEŞFETYENİ
Pankartı görünce dayanamadı! Hemen sahneye çağırdı
Pankartı görünce dayanamadı! Hemen sahneye çağırdı

Cadde | 22.04.2025 - 19:58

Adı gibi her yaptığı olay olan Hadise, yurt dışı konserlerine devam ediyor. Konserde bir hayranının gösterdiği pankarta kayıtsız kalamayan Hadise, harekete geçti.

Yazarlar