10.06.2021 - 05:08 | Son Güncellenme:
Amino asitlerden meydana gelen tetra peptidin, çapraz bağlarla bağlanması sonucunda oluşur. İçinde ise, peptit bağı bulunur. Aynı zamanda yağlarla birleşerek karbonhidratları meydana getirir. Bakteri hücre duvarlarının da bir bileşenidir.
Peptidoglikan Nedir ve Nerede Bulunur?
Glikoz ve protein zincirlerinden meydana gelen, prokaryot hücrelerde bulunan hücre duvarının yapısını meydana getiren moleküldür. Aynı zamanda uzun polisakkarit zincirlerinin kısa peptitlerle (protein bağları) bağlandığı büyük moleküllerdir. Peptidoglikan ismi verilen polisakkarit, N-asetilmuramik asit ve N-asetilglukozamin olmak üzere iki çeşit şeker türevi ve az sayıda bulunan özgül amino asit içerir. Bu amino asitler ise,
L-alanin
D-alanin
lizin (G +) ya da diaminopimelik asit
D-glutamik asittir.
Hücreyi çevreleyen ve saran bir tabaka halinde bulunan peptidoglikanın temel yapısı, birbirine komşu olan ve uzanan tek tek peptidoglikan zincirlerinden meydana gelir.
Tabakanın yapısını oluşturan glikan zincirleri, amino asitlerden meydana gelen “tetrapeptid çapraz bağları” ile birbirlerine bağlanırlar.
Gram negatif bakterilerde bulunan çapraz bağlar, DAP’ın amino grubu ile birlikte terminal D-alanin karboksil grubu arasında bir peptid bağı şeklinde ortaya çıkar.
Gram pozitif bakterilerde bulunan çapraz bağ ise, “peptid çapraz köprüleri” ile sağlanır.
Bu peptidlerde bulunan amino asitlerin çeşidi ve sayısı organizmadan organizmaya göre değişiklik gösterir.
Prokaryotik Hücre Duvarları
Hücrede meydana gelen bu basınç yaklaşık olarak bir otomobil lastiğinin içinde bulunan basınca eşittir.
Bu basınca dayanabilmek için de hücreler çeşitli “hücre duvarı” içerir.
Hücre duvarı aynı zamanda bakteriye şekil verir ve dayanıklı olmasını sağlar.