11.11.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:
Paris İklim Anlaşması, küresel sorunlardan olan iklim değişikliğinin çözümünü amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir.
Paris İklim Anlaşması Nedir?
Dünyada en fazla konuşulan ve gündemde olan bir sözleşmedir Paris İklim Anlaşması. 2021 yılı mart ayı verilerine göre 191 devlet bu Anlaşmaya imza koymuştur. Fransa'nın başkenti olan Paris şehrinde imzalandığı için bu anlaşmaya "Paris İklim Anlaşması" adı verilmiştir.
Paris Anlaşması 2015 yılında imzalanmış olup, BM yani Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında uluslararası bir sözleşmedir.
Kısaca Maddeleri Nelerdir?
Küresel ısınma ve diğer çevre konuları ciddi biçimde dünya gündeminin ilk sıralarına oturmuş durudadır. Nitekim devletleri de bir araya gelerek ortak çözüm üretmeye iten bu büyük tehlike karşısında Fransa'da Paris İklim Anlaşması pek çok devlet tarafından imzalanmıştır.
Her geçen gün duyarlılığın arttığı çevre konuları ile ilgili uluslararası bir anlaşma olan ve 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın kısaca maddelerini şu şekilde sıralamak mümkünüdür.
Amaç, sürdürülebilir kalkınma aynı zamanda yoksulluğun ortadan kaldırılmasıdır.
Anlaşmanın uzun vadeli hedefi ise, küresel ortalama sıcaklık artışının 2 dereceye, yani sanayileşme öncesi değerlerde tutulmasıdır.
Bir önceki maddede sayılan uzun dönemli hedefe ulaşabilmek için de küresel ortalama sıcaklık ilave artışın 1,5 derece altında tutulması hedefini öngörmektedir.
Anlaşmaya imza koyan devletlerin amacı; iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum kabiliyetinin ve iklim direncinin arttırılmasıdır.
Kalkınmada öncelenmesi gerekenin; düşük sera gazı emisyonlu kalkınmanın temin edilmesi olacağında anlaşmaya varılmıştır.
Paris Anlaşması ile hedeflenen düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale getirilmesi hedefler arasında yerini almaktadır.