30.05.2022 - 16:22 | Son Güncellenme:
Özelgeler sorunları çözümleyici işleve sahip olsalar da düzenleyici ve kurucu özelliklere sahip olmamaktadır.
Özelge Nedir, Ne İşe Yarar?
Özelge kavramı vergi mükellefinin tereddütte kaldığı konularda idarenin görüşünü belirtmesi olarak açıklanmaktadır. Görüşünü belirten idarenin kendi görüşüne bağlı olması vergilendirmede belirlilik ilkesine duyulan güveni arttırmaktadır. Özelgelerde amaçlanan mükelleflerin idarenin görüşüne uygun olarak hareket etmesinin sağlanması ile karşılaşılacak sorunlara çözüm bulmak olarak ifade edilmektedir.
Özelge mükellefle ilgili olan gerçek bir olaya ait olmaktadır. Bundan dolayı diğer mükellefleri doğrudan etkisi altına alması beklenemez. Bu özelliğe sahip özelgelerin yayınlanması durumunda benzer durumda olan mükellefler ancak rehber görevini üstlenebilmektedir.
Özelge Bağlayıcı mıdır?
Özelgeler, Gelir İdaresi için bağlayıcı özelliğe sahip olmaktadır. Bu nedenle mükellefe özelge vasıtasıyla izahat verme durumu birçok ülkede yaygın olmakla birlikte Gelir İdarelerinin büyük çoğunluğunun vermiş oldukları bu özelgelerle kendilerini bağlı kılmaktadırlar. Bu durum idareye güven duyulmasını sağlamaktadır. Türkiye'de özelgeler; yargı organlarını, mükellefleri ve vergi inceleme elemanlarını bağlayıcı özelliğe sahip olmamaktadır. Özelge, özelgeyi veren Gelir İdaresini bağlayıcı özelliğe sahip olmaktadır.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...