EğitimÖtrofikasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Biyolojide Ötrofikasyon Aşamaları Nelerdir?

Ötrofikasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Biyolojide Ötrofikasyon Aşamaları Nelerdir?

10.03.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

Ötrofikasyon son dönemde gündemlere oturan bir kavramdır. Bu nedenle ötrofikasyonun ne olduğu konusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ötrofikasyon biyolojik bir olaydır. O halde ötrofikasyon nedir, nasıl oluşur ve Biyolojide ötrofikasyon aşamaları nelerdir sorularının cevaplarını tüm detayları ile derledik.

Ötrofikasyon Nedir, Nasıl Oluşur Biyolojide Ötrofikasyon Aşamaları Nelerdir

Ötrofikasyon, göl benzeri büyük su kütlesinde bulunan besin miktarının çeşitli sebeplere bağlı olarak armasıyla plankton ve alg gibi canlı yoğunluğunda gözlemlenen artış olarak adlandırılır.

Ötrofikasyon Nedir ve Nasıl Oluşur?

Ötrofikasyon büyük su kitlelerinde gerçekleşen alg ve plankton artışıdır. Ötrofikasyonun kaynağı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. En başta karadan gelen besinler olmak üzere su kitlesindeki besin artışı sonucu canlı varlığında da artış gözlemlenir. Ötrofikasyon sonucu su kütlesindeki oksijen miktarında azalma meydana gelir ve zamanla su ekosisteminin yaşamı tehlikeye girer.

Ötrofikasyon diğer bir adıyla fosfat kirlenmesi olarak adlandırılır. İnsanlar tarafından su ekosistemine kanalizasyon ve atık suların karışması, gübre gibi besin yönünden zengin maddelerin sulara atılması su ekosisteminin yaşlanmasını hızlandıran etmenler arasında yer alır. İklimin kurak olması ve buharlaşmanın fazla olması gibi olumsuz çevre koşulları da su ekosistem yaşamının hızla yok olmasına neden olur. Su kütlesinin başka kanallarla sulanması da göl ekosistemine zararlı etmenler arasında yer alır.

Biyolojide Ötrofikasyon Aşamaları Nelerdir?

Yaşlanan su kütlesinde azot, fosfor ve diğer besinlerin miktarında yavaş yavaş azalma gözlenir. Besin maddesine dönüşen organik malzeme miktarında artış olması su ekosistemini üretkenlik seviyesini de yükseltir. Su kütlesinin çevresinde bulunan karadan sürüklenen toprak ve kitleler canlı artıkları bakımından zengindir. Su kütlesindeki alg ve organizma miktarında besin artışına bağlı olarak artış gözlenir. Bu canlılar su kütlesinin üzerinde toplandıkları için su altına güneş ışınının inmesini engeller ve su altındaki oksijen miktarında azalmaya sebep olur.