EğitimOrtak Kök Nedir, Nasıl Bulunur? Ortak Köklerin Özellikleri Nelerdir?

Ortak Kök Nedir, Nasıl Bulunur? Ortak Köklerin Özellikleri Nelerdir?

25.05.2022 - 15:03 | Son Güncellenme:

Ortak kök, isim ve fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Türkçede ortak köklerin anlam olarak birbirleri ile bağlantıları vardır. Ortak kökün ne olduğu ile beraber nasıl bulunduğunu ve özelliklerini detayları ile derledik.

Ortak Kök Nedir, Nasıl Bulunur Ortak Köklerin Özellikleri Nelerdir

Ortak kök kelime kökünün hem isim hem de fiil olarak kullanılması durumudur. Eğer kelime kökü hem isim hem fiil olarak kullanılabiliyorsa o kökler için ortak kök denir.

Haberin Devamı

 Ortak Kök Nedir, Nasıl Bulunur?

 Türkçede anlamları değişmeyen ve hem isim hem de fiil olarak kullanılan kökler için ortak kök diğer adıyla ikili kök denir. Eğer bu köklerin iki anlamı arasında bir bağ varsa bunlar ortak köktür. Kelimenin en küçük parçasına kadar ayrılması ve sonrasında hem isim hem de fiil olarak kullanılıp kullanılmadıklarına bakmak gerekir. Eğer kökler isim olarak ve fiil olarak kullanılabiliyorsa bu kökler ortak kök (ikili kök) olarak kabul edilir.

 Ortak Köklerin Özellikleri Nelerdir?

 Ortak kökler isim ve fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Türkçede kelimelerin köklerine ulaşmak için en temel kelimesine kadar inmek gerekir. Eğer bu kök hem isim olarak kullanılabiliyor hem de sonuna -me - ma eki getirilerek fiil olarak kullanılabiliyorsa ortak kök olarak kabul edilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

 Ortak köklerin arasında anlam olarak bağlantı vardır fakat köklerin yapıları farklıdır. Örneğin göç kelimesi ortak köktür. Göç isim olarak da kullanılır göçmek anlamında fiil olarak da kullanılması mümkündür. Şiş kelimesi de isim olarak ve şişmek anlamında fiil olarak da kullanılır. Buna göre göç ve şiş kökleri ortak köktür. Çünkü hem isim hem de fiil olarak kullanılabilir.