EğitimÖnyargı Nedir, Neden Olur? Önyargı Çeşitleri Nelerdir?

Önyargı Nedir, Neden Olur? Önyargı Çeşitleri Nelerdir?

14.02.2022 - 02:27 | Son Güncellenme:

Dilimizde oldukça fazla kullanılmakta olan kelimelerden birisinin de önyargı olduğunu söylemek mümkündür. Önyargı kelimesini ilk defa duyduğunuz zaman sahip olduğu anlam ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Önyargı nedir, neden olur? Önyargı çeşitleri nelerdir? İşte, önyargı kavramı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Önyargı Nedir, Neden Olur Önyargı Çeşitleri Nelerdir

Önyargı kelimesinin peşin yargı ve peşin hüküm gibi manalara gelmekte olan bir kavram olduğunu ifade etmek mümkündür. Önyargı kelimesinin bir kimseyle ya da şeyle ilgili olarak, belirli bir olaya, duruma ya da görmeye dayanan, önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargı, kanı olarak da tanımlanabileceği ifade edilebilir. Önyargının temelinde koşulsuz bir şekilde sevmek veya sevmemek yer almaktadır.

Önyargı Nedir, Neden Olur?

Önyargı kelimesi, bir toplumbilim terimi olarak ifade edilebilir. Önyargı bir taraf tutma biçimi olarak da nitelendirilebilmektedir. Önyargı kelimesi bir fikri veya bakış açısını koşulsuz olarak desteklemek manasına gelmektedir. Önyargı bir kişinin önceden edinilmiş olan olumlu ve olumsuz yargılarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifadedir.

Önyargı Çeşitleri Nelerdir?

Önyargı kelimesinin Türk dil kurumuna göre bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hüküm, peşin fikir manasına sahip olduğu ifade edilebilir. Önyargının ise farklı çeşitleri olduğunu söylemek mümkündür. Önyargının düşünsel, bilişsel ve duygusal olmak üzere üç farklı unsurdan meydana geldiği ifade edilebilir. Önyargı çeşitleri ise;

Haberin Devamı

Duygusal önyargı,

Bilişsel önyargı ve

Davranışsal önyargı olduğu söylemek de mümkündür.

İnsanlar genel olarak kendi sosyal grupları dışında kalan kişilere karşı önyargılı olarak davranmaktadır. Kalıp yargı ve ön yargı ise birbirlerinden farklı kavramlar olarak ifade edilebilir.