EğitimOligosakkarit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Oligosakkarit Örnekleri Nelerdir?

Oligosakkarit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Oligosakkarit Örnekleri Nelerdir?

26.05.2022 - 16:57 | Son Güncellenme:

Gıda kaynağında bulunan glikosodik bağlar ile bir birine bağlanmış iki ile on monosakkarit kalıntısından oluşan moleküllere oligosakkarit denilmektedir. Genel olarak süt, domates, muz, soğan, esmer şeker ve arpa gibi tahıllarda bulunmaktadır. Kullanım alanlarına bakıldığında ise tarım ve gıda alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Oligosakkaritler ile ilgili ayrıntıları sizler için derledik.

Oligosakkarit Nedir, Özellikleri Nelerdir Oligosakkarit Örnekleri Nelerdir

Oligosakkaritler yararlı besin moleküllerinden birisidir. Kolondaki bakteri türlerini uyararak büyümesini ve aktivitesini engelleyen bir prebiyotik görevi görmektedir.

Haberin Devamı

 Oligosakkarit Nedir?

 Oligosakkarit, bir kaç monosakkaritin glikozik bağlar ile bir araya gelmesinden oluşan bir moleküldür. Birçok bitki ve sebze grubunda serbest olarak bulunmaktadır. Yararlı probiyotiklerin oluşmasında etkili bir rol oynamaktadır. Kolon kanseri ve tedavisinde de kullanılmaktadır.

 Özellikleri Nelerdir?

 Oligosakkaritler gıda ve tarım alanında önemli bir moleküldür. Genelde bitki grubunda bulunmaktadır. Bitki grubunda şeker türleri olan glikoz, galaktoz ve sakaroz oligosakkaritleri olarak görünmektedir. Oligosakkaritler, ketozlar ve aldozlar olan monokkaritlerden oluşmaktadır. Şeker gibi değişken karbonhidratlardan olmaktadır. 

 Oligosakkarit Örnekleri Nelerdir?

 Oligosakkaritler biyolojinin önemli konu başlıklarından birisidir. Birçok besleyici gıdada serbest bir biçimde bulunmaktadır. Oligosakkarit bulunan besinlere örnek vermek gerekirse, Süt, sarımsak, soğan, arpa, çavdar, domates ve muz gibi besinlerde bulunmaktadır. Kolay sindirilebilen moleküllerden olmaları vücut ve bağırsak yapısı için önemli olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Vücudun iyi çalışmasını sağlayan enerji veren sükroz ve laktoz gruplarında da bulunmaktadır. Sindirilemeyen oligosakkaritler ise prebiyotiklerin oluşması ile bakteri üremesini engellemektedir.