EğitimNvme Ssd Nedir? M.2 Ssd İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Nvme Ssd Nedir? M.2 Ssd İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

10.06.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız NVMe oldukça başarılı ve pek çok kişinin bilgisayarlarında olmasını istediği bir özelliktir. Bu nedenle teknoloji ile yakından ilgilenenler NVMe özelliklerini merak etmektedir. NVMe SSD nedir? M.2 SSD ile arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nvme Ssd Nedir M.2 Ssd İle Arasındaki Farklar Nelerdir

NVMe açılımı, Non-Volatile Memory Exoress şeklindedir. SSD depolamalar için yeni tasarlanmış olan bir üründür. PCI Express ara yüzünde kullanılmakta olan oldukça yüksek hızlara sahip bir depolama teknolojisi olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 NVMe SSD Nedir?

 NVMe, PCIe ara yüzlerinin NAND belleklerinin güçlerinin ortaya çıkarılması amacı ile geliştirilmiş olan ürünlerdir. İsminden de anlaşılacağı gibi hard diskten çok hızlı bir bellek gibi çalışmakta ve sürücünün çok daha hızlı bir şekilde çalışmasına imkan sağlamaktadır. Düşük güç tüketimi nedeni ile ölçeklenebilme ve standartlara uyum sağlama özelliklerini de barındırmaktadır.

 SATA'dan sonra geliştirilmiş olan en yüksek bant genişliği bulunan ara yüz olarak kabul görmektedir. Giriş seviyesinde olan PCIe SSD bile SATA 3.0 benzerlerinden yaklaşık2 kat daha hızlı bir şekilde çalışabilmektedir. Bu kadar hızlı çalışmasının nedeni veri aktarımı amacı ile kullanılan kanal sayılarının PCIe de SATA'dan çok daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. 

Haberin Devamı

 SSD'lerin bilgisayara bağlanırken en fazla kullanılan ve bilinen ara yüz SATA olmaktadır. SSD tarzı flash belleklerin yanında çalışma hızı yavaş olan sabit diskler için de kullanılmaktadır. NVMe SATA'dan daha hızlı çalışan bir ara yüzdür.

 M.2 SSD ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

 M.2 bir sürücünün fiziksel formlarının tanımlanması amacı ile kullanılmaktadır. M.2 2.5 inçlik bir SSD'nin takılmasında zorlanan dizüstü bilgisayarlar ile hafif cihazların flash depolama modüllerinin yerleştirilmesinde son derece iyi iş çıkarmaktadır. 

 NVMe bağlantıları, katı hal sürücülerinin verilerinin doğrudan bir şekilde PCIe yuvasından okunmasını sağlamaktadır. Bu şekilde NVMe verileri SATA 3'ten daha hızlı bir şekilde çekebilmektedir.