31.03.2021 - 02:36 | Son Güncellenme:
Normal hiyerarşisi, hukuk için oldukça önemli bir konu olarak ifade edilebilir. Hukuk sisteminin yapısını ve birbirleri ile olan ilişkilerini sıralı bir şekilde göstermeye yarayan normlar hiyerarşisinin bilinmesi gerekmektedir. Normlar hiyerarşisi bir üçgen piramit ile gösterilmektedir.
Normlar Hiyerarşisi Nedir?
Normlar hiyerarşisi içerisinde hukuk sistemi yapısında yer alan tüm normlar yer almaktadır. Hepsi kapsayıcılık düzeylerine göre normlar hiyerarşisinde belirli bir yere sahiptir. Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve daha birçok norm bir hiyerarşi içerisinde bulunmaktadır.
Normlar hiyerarşisi de hangi normun hangisinin üstünde ve hangisinin altında olduğunun gösterilmesine yardımcı olmaktadır. Normlar hiyerarşisi iki farklı şekilde bulunmaktadır. Birisi eski normlar hiyerarşisi ikincisi de yeni normlar hiyerarşisi olarak ifade edilebilir.
Normlar Hiyerarşisi Piramidi Kim Tarafından Bulunmuştur?
Normlar hiyerarşisi piramidi, Hans Kelsen tarafından bulunmuştur. Her bir normun kendi üstünde bulunan norma uygun olması gerekmektedir. Bu şekilde de Anayasa'nın altında bulunan tüm normlar anayasaya uygun halde olacaktır. Normlar hiyerarşisini bir piramit ile göstermek oldukça kolaydır. Piramit de bulunan en üst kademede Anayasa yer almaktadır. Bu şekilde de Anayasa hepsini kapsamaktadır. Normal hiyerarşisi piramidinde bulunan sıralama;
En üst kademede Anayasa,
Temel Hak ve Hürriyetlere İlişkin Milletlerarası Antlaşma,
Kanun - Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ve Milletlerarası Antlaşma,
Yürütmeye İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi,
Yönetmelik şeklinde ifade edilebilir.
Eski yönetmelikte bulunan normlar hiyerarşisi farklılık göstermektedir. Yapılan yeni sistemde KHK ve Tüzük normları son bulmuştur ve yer almamaktadır.