EğitimMutlak Butlan Nedir? Mutlak Butlan Sebepleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Mutlak Butlan Nedir? Mutlak Butlan Sebepleri Ve Örnekleri Nelerdir?

18.05.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:

Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır. Mutlak Butlan, ülkemizde sıkça gündeme gelen davalar arasında yer alır. Mutlak butlan nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mutlak Butlan Nedir Mutlak Butlan Sebepleri Ve Örnekleri Nelerdir

Evlenmenin mutlak butlanı, kanun tarafından aranan geçerlik şartlarını taşımayan bir evliliğin mahkeme kararı ile sona erdirilmesi durumudur.

Mutlak Butlan Nedir?

Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarında bir eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması olarak bilinir. Butlanın sahip olması gereken geçerlilik şartları; kanunun emredici hükümlerine, kamu düzenine, ahlaka ve kişilik haklarına aykırı olmamasıdır. Öğretide butlan kavramı ise, “mutlak butlan” ve “nispi butlan” olacak şekilde ikiye ayrılır.

Mutlak butlan, ilgili işlemin kanunun emredici hükümlerine aykırı olması ve tarafların bu işlemi daha sonradan düzeltebilme imkanının bulunmamasını ifade eder. Hakim ya da mahkeme önüne gelen bir uyuşmazlıkta mutlak butlan çoğu zaman re’sen tespit edebilir. Tarafların mutlak butlan ile hukuken sakat olan işlemi geçerli hale getirebilmek için yeniden işlem yapması gerekir.

Mutlak Butlan Sebepleri ve Örnekleri Nelerdir?

Bir işlem mutlak butlan sonucunda kesin hükümsüz olsa bile, işleme yakın bir amaç taşıyan başka bir işlemin tüm geçerlilik şartlarını taşıması durumunda ve tarafların geçersiz olan işlem yerine bu işlemin inşa etmeyi kabul etmeleri sonucunda geçersiz olan işlemin kendine yakın bir amaç taşıyan işleme dönüşebilir. Öğretide ise, bu duruma “tahvil” ismi verilir.

Kimi zaman hukuki işlemin tamamı geçersiz sayıp da, belirli bir kısmını geçerli saymak mümkündür. Buna ise, “kısmi butlan” ismi verilir. Örneğin; sözleşme içinde yer alan maddelerden biri mutlak butlan sebebi sonucunda hükümsüzken geriye kalan kısım geçerliliğini devam ettirebilir. Bu gibi durumlarda ise, tarafların ilgili işlemi yapma amacı hükümsüz olarak kabul edilirken işlem tümü ile hükümsüz olur. Mutlak butlan, bir evliliğin kanunlar içinde sona erdirilmesi için dayanak noktasıdır. Eşlerden birisi evliyken eğer ikinci bir evliliğe imza atarsa, kanunlar çerçevesinde mutlak butlan ile bu evlilik sona erdirilir.

KEŞFETYENİ
Pankartı görünce dayanamadı! Hemen sahneye çağırdı
Pankartı görünce dayanamadı! Hemen sahneye çağırdı

Cadde | 22.04.2025 - 19:58

Adı gibi her yaptığı olay olan Hadise, yurt dışı konserlerine devam ediyor. Konserde bir hayranının gösterdiği pankarta kayıtsız kalamayan Hadise, harekete geçti.

Yazarlar