EğitimMütevatir Ne Demek? Mütevatir (Tevatür) Haber Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Mütevatir Ne Demek? Mütevatir (Tevatür) Haber Nedir, Özellikleri Nelerdir?

12.03.2021 - 16:19 | Son Güncellenme:

Mütevatir sözcüğü günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan bir kelime olmamakla birlikte değişik platformlarda rastlanmaktadır. Televizyonlarda, gazetelerde, dergi ve kitaplarda olduğu gibi sosyal medyada da mütevatir sözcüğüne rastlamak olanaklıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mütevatir Ne Demek Mütevatir (Tevatür) Haber Nedir, Özellikleri Nelerdir

Mütevatir, geniş kitlelerce kesinliği olmayan bilgi veya haber ya da anlatının yine başkaca geniş kitlelere aktarılmasıdır.

Mütevatir Ne Demek?

Mütevatir sözcüğünün birincil anlamı geniş kitlelerce kesinliği bulunmayan bir haberi başka kalabalık kitlelere aktarılmasıdır. Mütevatir sözcüğünün ikinci anlamı ise İslam literatürü ile ilgilidir. Bu alanda mütevatir; konusunun doğruluğu bilgisini bizzat kendisi veren haber anlamında kelam ve fıkıh usulü terimidir.

Mütevatir (tevatür) Haber Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Mütevatir olayı tarihte büyük kitlelerin doğru olmayan ya da yanlış bilgiyi ve haberleri yine başka kalabalıklara aktardığı çok görülmüştür. Buna bir örnek batıl inançlar iken yine toplumsal paranoyanın sebebi de bu mütevatir haberler olduğu bilinmektedir.

Tevatür sözcüğünün anlamı; bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yani yaygın söylentidir. Mütevatir haber ise büyük bir kalabalığın başka bir kalabalığa aktardığı haberdir. Mütevatir haber geniş kalabalıkların inandığı, mitoloji ya da aktarım veya anlatılardır; yani kesinlik ifade etmez.