EğitimMonomer Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kısaca Monomer İle Mer Arasındaki Fark Nedir?

Monomer Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kısaca Monomer İle Mer Arasındaki Fark Nedir?

25.02.2021 - 14:07 | Son Güncellenme:

Kimya derslerin de bazen de biyoloji derslerin de geçmekte olan monomer ne anlama gelmektedir? Hangi bileşkeleri ifade etmek için bu ifadeye ihtiyaç duyulmuştur. Monomer kelimesi hangi dil kökeninden gelmektedir? Birden fazla momomer bir araya gelerek neleri oluştururlar? Bunların en yaygın örnekleri nelerdir? Yağlar, glikozlar ve proteinler birer monomer midirler? Bu ifade hangi alanlarda karşımıza çıkabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Monomer Nedir, Özellikleri Nelerdir Kısaca Monomer İle Mer Arasındaki Fark Nedir

 Yunan dil kökenine bağlı bu ifadenin kelime anlamı tek parça demektir. Kelime olarak analizinin yapılmasında ise mono bir demek anlamına gelirken mer ise parça anlamına gelmektedir. Monomerler sentetik ve doğal monomerler, polar ya da polar olmayan monomerler, doğrusal ve halkasal monomerler olarak sınıflandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Monomer Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Monomer olarak adlandırılan bu ifade bir araya gelerek karmaşık yapılı bileşkeler olan polimerleri oluşturmaktadırlar. Yani aynı olarak görünen birden fazla monomer birleşerek farklı farklı polimerleri oluşturmaktadırlar. Besin momerinden en akla gelindik olan glikoz örnek olarak verilebilir. Bu glikoz mmerlerinin bir araya gelmesi ile birlikte bitki hücrelerinde nişasta, hayvan hücrelerinde ise glikojen meydana gelmektedir. Başka bir örnek olarak da aminoasitlerin birleşmesi ile de proteinler meydana gelir.

Monomerler birbirlerine düzenli olarak bağlanan boncuklar misali bağlanarak polimerleri oluşturmaktadırlar. Böylece adı polimerleşme olan kimyasal süreç başlayarak çeşitli maddeler ortaya çıkmaya başlar.

Haberin Devamı

Kısaca Monomer ile Mer Arasındaki Fark Nedir?

Monomer ile mer birbirinin aynı olan ifadeler değildirler. Birden fazla monomer bir araya gelerek polimeri oluşturmakta olup, bu bağlamda monomerler polimeri oluşturan temel birimler olarak adlandırılabilir. Mer ifadesi ise, polimerin birbirini tekrar etmesi ile oluşan birimlere denk gelir. Bu şekilde merler çoğalarak gider. Örneğin mer sayısı iki adet olduğunda dimer, üç adet olduğunda ise trimer olarak adlandırılmaktadırlar.

 

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar