EğitimMikrolit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Mikrolit Kullanım Alanları Nelerdir?

Mikrolit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Mikrolit Kullanım Alanları Nelerdir?

10.06.2022 - 01:02 | Son Güncellenme:

Mikrolit genelde çört ya da çakmaktaşından yapılmış olan bir taş aletidir. Asya, Avrupa, Avustralya ve Afrika bölgelerinde 35000 yıl önce mızrak, ok ve av aletlerinin yapımında kullanılırdı. Mikrolitin ne olduğu ve özellikleri hakkında ayrıntıları derledik.

Mikrolit Nedir, Özellikleri Nelerdir Mikrolit Kullanım Alanları Nelerdir

Mikrolit, küçük el aletleri ile avcılık ürünlerinde kullanılan bir taştır. Avcılığın son bulması ile beraber kullanımı azalsa da bazı toplumlarda mikrolit kullanımı ile karşılaşılabilir.

Haberin Devamı

 Mikrolit Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Küçük taş aletler anlamına gelen mikrolitler mezolitik çağda insanların küçük el aleti yaparken kullandıkları bir üründür. Paleolitik ve neolitik dönemler arasında geçiş aşaması olan Mezolitik dönemde karşılaşılan küçük taş aletlerdir. Mezolitik çayda yaşayan insanlar genelde avlanmak için gerekli olan ok, mızrak gibi aletleri yaparken mikrolit kullanmıştır.

 Geometrik ve laminer olarak iki sınıfa ayrılan mikrolitler laminer olarak üst paleolitik dönemde kullanılmıştır. Üçgen, yamuk ya da yarımay şeklinde olan mikrolit Grekçe bir kelimedir ve küçük taş anlamına gelir.

 Orta taş devrinde karşılaşılan mikrolitler çakmaktaşından yapılan el aletlerinde kullanılmıştır. Mikrolitlerin boyutları 0,5 cm ile 2,5 cm arasında değişiklik gösterebilir. İnsanlar tarafından yaklaşık 35000 yıl önce yapılmış olan ok, mızrak ve av silahlarında kullanılmıştır.

Haberin Devamı

 Mikrolit Kullanım Alanları Nelerdir?

 Mikrolit türleri Asya, Afrika, Avrupa ve Avusturalya'da mızrak, av ürünleri ve ok yapımında kullanılır. İlk kez mezolitik dönemde görülmüş olan mikrolitler yamuk, yarım ay ya da üçgen şeklinde olabilir. Çakmaktaşından yapılan aletlerde karşılaşılan mikrolitlerin boyları 0,5 cm ve 1 cm arasındadır. En büyük şeklinde 2,5 cm boyutunda mikrolit ile karşılaşılmıştır.

 M.Ö 8000 yıllarında ise tarımın başlaması ile beraber avcılık azalınca mikrolit üretimi ve kullanımı da azaldı. Fakat avcılık geleneğinin devam ettiği bazı yerlerde av araçlarında mikrolit kullanılmaya devam edildi.