EğitimMikotoksin Nedir, Zararları Nelerdir? Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir?

Mikotoksin Nedir, Zararları Nelerdir? Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir?

25.05.2022 - 15:32 | Son Güncellenme:

İkincil metabolik olay olarak öne çıkan mitotoksin, mantar krallığına aittir. Peki, Mikotoksin nedir, zararları nelerdir? Mikotoksin çeşitleri nelerdir? Mikotoksin üzerine ayrıntıları derledik.

Mikotoksin Nedir, Zararları Nelerdir Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir

Canlılar için ciddi bir zarar teşkil eden mikotoksin, aynı zamanda birçok farklı alanda kullanılır. Mantarlar ile ilgili bir yapısı olmasının yanı sıra, tarım üzerinden ön plana çıktığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 Mikotoksin Nedir?

 Mantar krallığının organizmaları bünyesinde üretilmiş olan ikincil metabolik mikotoksin olarak bilinir. Hem hayvanlar hem de insanlar için ölüm tehlikesi yaratan durumlardan biridir. Aynı zamanda tarımsal ürünlerde, Üretim süreci ile depolama alanındaki küfler tarafından üretilen toksinler olarak da değerlendirilir.

 Mikotoksin Zararları Nelerdir?

 Mikotoksin özellikle zehirlenme yaratan en önemli tehlikeler içerisinde gelir. Özellikle hayvanlarda yaşanabilecek olası tehlike, hayvanların sütten kesilmesi ya da verimsiz olmasına neden olur. Aynı şekilde insanların da yatağa düşmesini ve hatta ölümle karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Bu durum ekonomik kayıplar getirirken aynı zamanda can kaybına da sebep olur.

Haberin Devamı

 Mikotoksin Çeşitleri Nelerdir?

 Tehlikeli bir yapı olması ile beraber mikotoksin aynı zamanda farklı çeşitlere sahiptir.

 - Aflatoksinler

 - Okratoksin A

 - Fusarium toksinleri

 - Patulin 

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan farklı türleri ile beraber mikotoksin değişik çeşitleri sahiptir. Hem hayvanlar hem de insanlar için ölüm tehlikesi yaratabilecek en zararlı unsurlar içerisinde olduğunu söylemek mümkün. Genelde mantarlar ve aynı zamanda küften oluşan bir yapıdır.