EğitimMezopotamya Nedir Ve Neresidir? Mezopotamya Uygarlıkları Ve Özellikleri Nelerdir?

Mezopotamya Nedir Ve Neresidir? Mezopotamya Uygarlıkları Ve Özellikleri Nelerdir?

27.02.2021 - 05:02 | Son Güncellenme:

Birçok tarihi kaynakta Medeniyetlerin Beşiği olarak tanımlanan Mezopotamya, Orta Doğu'nun yaklaşık üçte birlik bölümünü oluşturur. Suriye ve Irak dışında, İran, Kuveyt ve Ürdün'ü de kapsayan bölgede tarihin en eski uygarlıkları kuruldu. Bunların başında Hititler, Sümerler ve Akadlar geliyor. Ülkemizin güney doğusunu da içine alan Mezopotamya'da kurulan uygarlıkların isimleri ve özellikleri nelerdir? Sizin için maddeler halinde derledik.

Mezopotamya Nedir Ve Neresidir Mezopotamya Uygarlıkları Ve Özellikleri Nelerdir


Dünyadaki ilk demokratik meclis olan Pankuş Meclisi de Mezopotomya bölgesinde kuruldu. Tarih boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bölge El- Cezire ismiyle de biliniyor.

Mezopotamya Nedir ve Neresidir?

Mezopotamya, Fırat ile Dicle arasında yer alan bölgedir. Bu bölgede yer alan topraklar, nehirlerin de etkisiyle tarıma elverişli gelmiştir. İklim şartları da elverişli olan Mezopotamya'da Babiller ve Hititler gibi birçok önemli uygarlık kuruldu.

Mezopotamya Uygarlıkları ve Özellikleri Nelerdir?

1- Hititler:

Etiler adıyla da bilinen Hititler, Mezopotamya'da kurulmuş en kadim uygarlıkların başında geliyor. M.Ö 1500'lü yıllarda kurulan Hititler, yaklaşık 450 yıl boyunca bölgenin hakimi olmuştur.

Hititler'in başkenti Hattuşaş'da kurulan Pankuş Meclisi, tarihin ilk demokratik meclisi olarak nitelendirilir. Üyelerini soyluların oluşturduğu mecliste, kralın yetkileri kısıtlanmış ve tüm yurttaşlara söz hakkı tanınmıştır.

2- Akadlar:

Akad İmparatorluğu M. Ö 2234 yılında kral Sargon tarafından kuruldu. Toplam 800 bin kilometrekarelik bir yüz ölçüme sahip olan Akadlar, Mezoptamya'da kurulmuş en büyük devletlerden biridir.

3- Sümerler:

Yazıyı icat eden Sümerler, uygarlığın doğmasında etkili olmuştur. Tarihteki ilk dokuma atölyeleri de Sümerler döneminde kurulmuştur.

En önemli destanları Gılgamış Destanıdır. Bunun dışında Sümerler döneminde yazılmış birçok eser günümüze ulaşmıştır.

4- Pers İmparatorluğu:

M.Ö 312 yılında kurulan Pers İmparatorluğu, başta Afşar ve Safevi Hanedanlığı olmak üzere birçok hanedanlığa ev sahipliği yapmıştır.