EğitimMeşru Savunma Nedir? Meşru Müdafaa Şartları Ve Sınırları Nelerdir?

Meşru Savunma Nedir? Meşru Müdafaa Şartları Ve Sınırları Nelerdir?

24.02.2022 - 04:33 | Son Güncellenme:

Hukuk alanında bilgi edinmek, kişinin yararına olabilmektedir. Bunun yanı sıra belirli konularda bilgi sahibi olmak önemlidir. Meşru savunma, hukuk alanında bilgi sahibi olunması gereken konulardan birisi olarak belirtilebilir. Peki, meşru savunma nedir? Meşru savunma şartları nelerdir? Meşru savunma sınırları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Meşru Savunma Nedir Meşru Müdafaa Şartları Ve Sınırları Nelerdir


Meşru savunma; kişinin kendisine ya da başkasına yönelmiş olan haksız saldırılara karşı, o anki olanaklar ve durumla saldırıyla orantılı şekilde saldırının önlenmesi adına işlenmiş olan eylemdir. Meşru savunma; meşru müdafaa olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra ceza hukuku bünyesinde meşru savunma; hukuka uygunluk sebebi şeklinde kabul edilmektedir.

Meşru Savunma Nedir?

Meşru savunma ya da müdafaa; yasal savunma olarak da tanımlanmaktadır. Meşru savunma; uğranılan saldırı durumunda bireyin kendini ya da başkasını korumasına denir. Saldırıyı engellemek ya da saldırının etkilerini azaltmak adına orantılı güçle gerçekleştirilmekte olan karşı saldırı; meşru müdafaaya dahil olmaktadır.

Örnek olarak; üstüne silah ile ateş açılan bir bireyin, kendi silahını kullanıp saldırganı engellemek adına silah ile karşılık vermesi, meşru savunma kapsamındadır. Fakat yumruk ile saldıran bir bireye ateş ile karşılık vermek, orantısız kuvvet kapsamına girmekte olup, meşru müdafaa değildir. Kimi bireyler; kısıtlı pasifist bir cevabı tercih etmektedir. Başka bireyler ise silah ya da mücadele sanatları ile öğrendikleri teknikleri kullanmayı seçebilmektedirler.

Meşru Müdafaa Şartları ve Sınırları Nelerdir?

Meşru müdafaa şartları;

- Meşru müdafaa hali adına bir saldırı söz konusu olmalıdır.
- Meşru müdafaa için haksız saldırı söz konusu olmalıdır.
- Saldırı, meşru müdafaayla korunacak hakka yönelmelidir.
- Meşru müdafaa için saldırıyla savunma eşzamanlı olmalıdır.

Meşru müdafaa sınırları;

- Meşru müdafaa adına savunma zorunlu olmalıdır.
- Meşru savunmada saldırıyla savunma orantılı olmak zorundadır.
- Meşru müdafaa saldırana karşı yapılmak zorundadır.